스웨덴 환경단체, 청어 소비에 대한 경고
WWF(세계자연기금)는 스웨덴의 전통 음식인 청어 절임의 지속 가능성에 대해 경고하며, 미드솜마르(Midsommar, 스웨덴 하지 축제)를 앞두고 채식주의 대안을 고려할 것을 권장했습니다. 해양 및 어업 전문가인 잉에르 멜란데르(Inger Melander)는 “사람들은 절인 청어 없이도 살 수 있다”고 강조하며, 청어의 남획이 해양 생태계를 위협한다고 밝혔습니다.
청어 어종의 위협
WWF는 노르웨이 봄철 산란 청어 어종이 붕괴 위험에 처해 있으며, 인기 있는 청어 절임 종류 중 하나가 멸종 위기에 놓였다고 발표했습니다. 멜란데르 씨는 소비자들에게 미드솜마르 축제를 위해 구매하는 청어 통조림 라벨을 꼼꼼히 살펴볼 것을 당부하며, 북해 청어나 아이슬란드산 여름철 산란 청어와 같이 WWF가 권장하는 종류를 선택하라고 조언했습니다. 또한 MSC(Marine Stewardship Council, 해양 관리 협의회) 인증 마크가 있는 제품을 찾는 것도 좋은 방법이라고 덧붙였습니다.
불확실한 원산지
멜란데르 씨는 원산지가 불분명한 제품은 피하는 것이 좋다고 강조하며, 올해 미드솜마르에는 지속 가능한 대안을 찾지 못해 마티에스 청어(matjes sill)를 먹지 않을 것이라고 밝혔습니다. “우리는 조금 더 넓은 시야를 가질 필요가 있습니다. 어쩌면 미래에 바다와 지구를 위해 미드솜마르에 절인 청어를 먹는 것을 포기할 수 있을지도 모릅니다.”
채식주의 식단의 중요성
WWF는 전반적으로 채식 위주의 식단을 권장하며, 잉에르 멜란데르 씨는 “서구 사회는 육류 섭취를 줄여야 합니다. 우리는 너무 많이 먹고 있으며, 이는 생태계에 부정적인 영향을 미칩니다.”라고 말했습니다.
채식주의자들의 대안
이러한 권고를 따르는 대표적인 인물로 채식주의 인플루언서인 엠마 올레르 다니엘손(Emma Oller Danielsson)과 아멜리아 올레르 웨스터베르그(Amelia Oller Westerberg) 자매가 있습니다. 이들은 인스타그램 계정 ‘Vegansk matlåda’를 운영하며, 채식 기반의 음식과 지속 가능한 생활 방식을 소개하고 있습니다. 엠마 씨는 올해 다양한 종류의 ‘채식 청어’를 선보일 예정이라고 밝혔습니다. 여기에는 겨자 두부 생선, 버섯으로 만든 양파 청어, 그리고 해초와 와사비를 사용한 좀 더 독창적인 버전이 포함됩니다.
채식 청어의 매력
엠마 씨는 “채식 청어를 만들 때 물고기 대신 다양한 재료를 사용하는 것이 재미있습니다. 단순히 양념만 다른 것이 아니라, 들어가는 재료 자체도 다르죠.”라고 말했습니다. 예를 들어, 절인 가지를 활용하는 것이 대표적입니다. 비록 생선이 들어가지 않지만, 육식주의자 친구들도 엠마 씨의 채식 청어를 맛있게 즐긴다고 합니다.
스웨덴 청어 브랜드의 입장
스웨덴에서 유명한 청어 브랜드인 아바(Abba)는 “스웨덴 사람들은 마음 놓고 절인 청어를 즐길 수 있습니다. 미드솜마르를 위해 출시되는 청어 통조림은 녹색 또는 노란색으로 표시된 시기에 잡힌 청어이거나, MSC 인증을 받은 어종을 사용합니다. 이는 지속 가능한 어획 방식입니다.”라고 밝혔습니다. 아바의 커뮤니케이션 책임자인 사라 폴손(Sara Paulsson) 씨는 “우리는 구매를 통해 지속 가능한 어업을 지원할 큰 책임이 있습니다.”라고 덧붙였습니다.
Veganska sillen: "Är så mycket känslor" Läs noga på sillburkarna och överväg vegetariska alternativ till midsommar.
Det menar WWF, som rödlistat en av de populära sorterna.
"Människor kan överleva utan inlagd sill", säger havs- och fiskeexperten Inger Melander.
Fiskebestånden av norsk vårlekande sill riskerar att kollapsa, enligt Världsnaturfonden WWF, som rödlistat sillsorten.
Inger Melander.
Foto: Saga Sandin/WWF– Man tar upp mer fisk än bestånden mäktar med.
Då finns det en risk att fiskarna inte orkar med att föröka sig.
Och har man en art utan avkomma kommer den inte att finnas kvar i slutändan, säger Inger Melander, som är havs- och fiskeexpert på WWF.Melander uppmanar konsumenterna att titta noga på de burkar som inhandlas inför midsommarfesten.
Sillsorter med grönt ljus från WWF, som nordsjösill och den isländska sommarlekande sillen, är bra val.
Man kan också hålla utkik efter förpackningar märkta med MSC.– Tyvärr så skriver inte vissa av aktörerna ut fångstområden med tillräckligt hög noggrannhet.
Det blir väldigt svårt för konsumenten om det bara står "Nordostatlanten".
Det är ett jättestort havsområde där det simmar flera olika sillsorter.Hittade ingen hållbar matjesillNär ursprunget är otydligt är det bättre att avstå, menar Inger Melander.
Själv kommer hon inte att äta någon matjesill i år, eftersom hon ännu inte hittat något hållbart alternativ i butik.– Vi kan behöva lyfta blicken lite.
Kanske kan jag skippa den där sillen till midsommar för att haven, och i slutändan även planeten, ska må bättre i framtiden.Generellt förespråkar Världsnaturfonden en mer vegetabilisk kost.
Kött och fisk bör ses lite som kryddning, menar Inger Melander.– Vi i västvärlden måste minska vårt köttintag, för vi äter alldeles för mycket och det har en hög negativ ekosystempåverkan.Systrarna Emma Oller Danielsson (till vänster) och Amelia Oller Westerberg.
Foto: PrivatNågra som redan följer det rådet är veganinfluerna Emma Oller Danielsson och Amelia Oller Westerberg.
Tvillingsystrarna driver Instagramkontot Vegansk matlåda tillsammans, där de tipsar om växtbaserad mat och en hållbar livsstil.Emma Oller Danielsson berättar att hon kommer att servera olika sorters "växtbaserad sill" i år.
En senaps tofu-fisk, en löksill gjord på svamp samt en lite mer vågad variant med sjögräs och wasabi.– När jag gör växtbaserad sill tycker jag att det är kul att ha olika substitut för fisken.
Att det inte bara är lagen som skiljer sig åt utan även det man lägger i.
Aubergine i klassisk lagTrots att rätterna saknar fisk, brukar hennes köttätande vänner äta dem med "gott humör".
Inlagd aubergine i klassisk lag är favoriten.– I min generation är det många som äter sill.
Men det kanske inte är fisken man är så pepp på, utan vad man smaksätter lagen med.
Växtbaserad sill från Vegansk matlåda.
Foto: Pernilla Sjöholm.Emma Oller Danielsson har förståelse för att folk kan vara lite skeptiska.– Man har så mycket känslor kopplade till mat, det har jag också.
Jag vill äta samma saker som jag växte upp med, och som jag kopplar till midsommarbordet.
Men det finns fullgoda alternativ som är lika festliga och inte innehåller sill.
Lagen bidrar ju till mycket av smaken.
Även konsistensen på fisken med den blöta, lite slemmiga ytan.
Och den kan man till exempel få till genom att lägga in aubergine, säger hon.WWF:s fiskexpert inser också att det kan vara svårt för konsumenterna att stå över silltallriken.
Samtidigt behöver vi variera vårt ätande, för att fiskbestånden ska överleva, menar hon.
Trots att det finns mängder av olika sorters fisk, äter vi svenskar primärt bara tio arter.– Det finns andra fisksorter som man kan lägga in eller röka.
Vi människor är ju väldigt flexibla och adaptiva om man ser till historiens gång.
Så det är klart vi skulle överleva utan att äta inlagd sill till midsommar."Njut av sillen"Abba, som ingår i livsmedelsjätten Orkla foods, är ett av de mest välkända varumärkerna för svensk sill.
Enligt företaget kan svenskarna fortsätta att äta inlagd sill med gott samvete.– Det man absolut göra, och man kan verkligen njuta av den.
Sill är en produkt som kräver lagring, och den fisk som är i våra burkar till midsommar är fiskad när den var grön- och gulmarkerad.
Eller så är den av den MSC-certifierade arten nordsjösill.
Det är hållbart fiskad sill i burkarna, säger Orklas kommunikationschef Sara Paulsson.Vilket ansvar har ni för fiskbestånden?– Vi har ett stort ansvar när vi styr våra inköp, att det finns långsiktigt hållbart fiske.