야코브 포르스메드 스웨덴 스포츠부 장관이 스웨덴 라디오 인터뷰에서 발언한 내용이 논란이 되자 해명에 나섰습니다. 그는 “불건전한 서포터 문화”와 승부 조작 간의 연관성을 언급한 부분에 대해, 발언의 일부가 잘려 나가 오해를 샀다고 밝혔습니다.
발언의 배경
사건은 포르스메드 장관이 AIK 클럽의 프레드릭 쇠데르베리 단장의 기고문에 대한 답변으로 시작되었습니다. 쇠데르베리 단장은 정치인들이 스웨덴 축구계 내 승부 조작 문제보다 경기장 내 질서 유지에 더 집중한다고 비판했습니다. 이에 대해 포르스메드 장관은 스웨덴 라디오 인터뷰에서 입장을 밝혔는데, 이 과정에서 불완전하게 편집된 내용이 공개되어 논란이 일었습니다.
스웨덴 라디오가 공개한 축약된 버전에서는 포르스메드 장관이 불건전한 서포터 문화와 승부 조작을 연결하는 듯한 인상을 주었습니다. 그러나 인터뷰 전체 내용을 살펴보면, 포르스메드 장관은 경기장 내 질서 문란 행위보다, 축구 관계자들에게 위협을 가하는 개인들에게 초점을 맞추고 있었습니다.
포르스메드 장관의 해명
포르스메드 장관은 “인터뷰의 해당 부분은 정부의 승부 조작 방지 대책을 설명하는 더 큰 인터뷰의 일부였다”고 설명하며, “저는 축구 관계자, 즉 선출직 대표, 선수, 지도자 등을 위협하는 행위에 대해 언급하려 했다. 이러한 행위는 승부 조작으로 이어질 수 있는 위험이 있다”고 강조했습니다. 그는 스웨덴의 훌륭한 서포터 문화와 승부 조작 간의 일반적인 연관성을 언급한 것이 아니라고 분명히 했습니다.
전문가의 의견
프레드릭 고르다레 전 경찰 ‘스포츠 행동 그룹’ 책임자는 포르스메드 장관의 발언에 대해, 조직적인 훌리건 행위와 승부 조작 사이의 연관성은 있을 수 있다는 점에 동의했습니다. 그는 “훌리건 조직은 범죄적 생활 방식을 가지고 있으며, 돈을 벌기 위해 선수, 지도자, 팀에 영향을 미칠 수 있다”고 말했습니다. 그러나 그는 포르스메드 장관이 “불건전한 서포터 문화”라는 표현으로 일반 서포터와 훌리건을 혼동한 점에 대해서는 비판했습니다. 고르다레는 “훌리건은 서포터가 아니며, 서포터는 축구를 사랑하는 평범한 사람들”이라고 강조했습니다.
향후 전망
포르스메드 장관은 고르다레의 의견을 이해하며, “어떤 이들은 자신을 서포터라고 생각하지만, 범죄 행위에 관여하는 경우도 있다”고 밝혔습니다. 그는 스웨덴 축구 서포터 연합(SFSU)과의 대화를 통해 오해를 풀어나갈 의지를 밝혔습니다. SFSU는 포르스메드의 발언에 대해 “부적절하고 무책임하다”고 비판하며, 장관과의 면담을 요청했습니다. 포르스메드 장관은 SFSU와의 대화를 통해 많은 부분에서 의견 일치를 이룰 수 있을 것이라고 기대했습니다.
I ett uttalande i Sveriges Radio framstår det som att idrottsministern ser kopplingar mellan "osund supporterkultur" på fotbollsläktare och matchfixning.Nu förklarar sig Jakob Forssmed:– En viktig del av mitt resonemang är bortklippt, säger han till DN.
På tisdagen replikerade Jakob Forssmed på AIK:s klubbdirektör Fredrik Söderbergs debattartikel i Aftonbladet, där han anser att politiker är för fokuserade på att komma åt ordningsstörningar på läktarna i stället för matchfixning inom svensk fotboll.
Sveriges Radio publicerade en förkortad version (se faktaruta) av idrottsministerns svar där en koppling mellan en osund supporterkultur och matchfixning lyftes.
För den som tar del av hela citatet framgår att Forssmed specifikt åsyftade individer som hotar företrädare inom fotbollen – inte de som gör sig skyldiga till ordningsstörningar, exempelvis i form av bengalbränning på fotbollsläktare.
– Det här var en del av en större intervju där jag redogjorde för regeringens åtgärder mot matchfixning, säger Jakob Forssmed och fortsätter: – I hela delen preciserar jag mig och säger att det handlar om de sammanhang där man inte drar sig för att hota enskilda företrädare för fotbollen – förtroendevalda, spelare och ledare – som vi vet förekommer.
Steget därifrån till att ägna sig åt matchfixning.
Jag vill peka på en risk att vissa extrema supportergrupperingar som använder sig av sådana här metoder kan nyttjas i matchfixningssammanhang.
Om man tror att Sverige är immunt mot detta så är man naiv.
Det är min uppfattning.
– Jag har förstås inte gjort några allmänna kopplingar mellan vår svenska fantastiska supporterkultur och matchfixning.
Eller att det finns en koppling mellan att tända en bengal och att ägna sig åt matchfixning.
Naturligtvis inte.
Fakta.Jakob Forssmeds uttalande Klippt version på Sveriges Radio: "Jag ser att de ordningsstörningar vi haft på svenska läktare de senaste säsongerna verkligen kräver krafttag och många som agerar. Jag delar inte alls bilden av att detta skulle vara någon slags bagatellartade historier. (….) Det är dessutom inte så att man kan säga att det här inte hänger ihop på något sätt. Har man en osund supporterkultur (…) – steget därifrån till att man också vill ägna sig åt matchfixning, ja det är klart att det finns där om man inte drar sig för att använda sig av sådana metoder." Citatet i sin helhet: "Jag ser att de ordningsstörningar vi haft på svenska läktare de senaste säsongerna verkligen kräver krafttag och många som agerar. Jag delar inte alls bilden av att detta skulle vara någon slags bagatellartade historier. Vi har domare och spelare under den här säsongen som har blivit attackerade på fotbollsplanen, vi har planer som har stormats de senaste säsongerna, vi har olaglig pyroteknik som kastas mellan läktarsektioner. Det här är inte bagateller – och det är dessutom inte så att man kan säga att det här inte hänger ihop på något sätt. Har man en osund supporterkultur där man heller inte drar sig i en del sammanhang för att hota enskilda företrädare för fotbollen – förtroendevalda, spelare och ledare – som vi vet förekommer, ja det är klart att steget därifrån till att man också vill ägna sig åt matchfixning, ja det är klart att det finns där om man inte drar sig för att använda sig av sådana metoder." Visa mer Visa mindre Fredrik Gårdare var chef för polisens nedlagda "Aktionsgrupp idrott" och har under många år jobbat med inriktning på huliganism och organiserad kriminalitet kopplad till fotbollen.
Han ger Jakob Forssmed rätt i att steget inte behöver vara långt mellan organiserad huliganverksamhet och matchfixning.
– Det är svårt att sätta en etikett, men för de huligankärnor som har en uttalad kriminell livsstil så är steget i deras tankevärd naturligtvis inte så långt från att även börja tjäna pengar på att betta och därmed påverka spelare, ledare och lag.
Nu har vi inte sett det men det är värt att fundera över det, säger Gårdare.
Däremot är han kritisk till det han menar är en svepande beskrivning från idrottsministern när Forssmed säger "osund supporterkultur".
– Det är en klassisk sammanblandning av supportrar och huliganer.
Det har ofta blivit missförstånd eftersom väldigt många varit väldigt dåliga på att poängtera att huliganer inte är supportrar och att supportrar är vanligt folk som älskar fotboll och är föreningsmedlemmar.
Man får inte blanda ihop dem, säger Gårdare och fortsätter: – Det är jätteviktigt att påpeka: Det stökas på läktare och mot polis, ordningsvakter och publikvärdar.
Det är fylla, narkotika och ofta män i grupp.
Men det är inte den vanliga supportern.
Det är inte den vanliga människan som står på en ståplatsläktare och sjunger.
Man ska inte sammanblanda det.
Det är de som står där bakom och inte syns som är allvarliga.
"Den vanliga supportern vill naturligtvis inte bli utpekad för att vara kriminell", säger Fredrik Gårdare.
Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån Jakob Forssmed har förståelse för Fredrik Gårdares synpunkt.
– Det kan jag förstå i ett allmänt resonemang.
Men det är klart att en del av de här personerna anser sig själva vara supportrar.
En del kliver in och ut ur olika sammanhang, ska man ha klart för sig.
Det är inte alltid hundra procent vattentäta skott mellan de som är supportrar och de som ägnar sig åt kriminalitet.
Det tror jag Fredrik Gårdare håller med om.
Sedan kan man diskutera vad man ska kalla olika grupper, det kan jag ha förståelse för.
Hade du kunnat uttrycka dig mer precist i Sveriges Radio för att undvika missförstånd?
– Ja, det kan man alltid göra och i det här fallet blir det väl ett delat ansvar med Radiosporten eftersom den här delen är bortklippt.
Bland många kritiska röster på sociala medier mot Jakob Forssmed har Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) kallat hans hårdklippta uttalande för "felaktigt och oansvarigt".
Under onsdagen kommer SFSU att besöka regeringsdepartementet för ett möte med ministern.
– Ibland är det bättre att man pratar med varandra och jag ser fram emot en dialog med dem.
Jag tror att vi har en samsyn om väldigt mycket, säger Jakob Forssmed.
https://x.com/SFSU__/status/1940159010977526105