슬라크트후스 지역의 햇살: 야외에서 더욱 빛나는 대담한 미식
스톡홀름의 미식가들이 사랑하는 레스토랑 평론가, 크로크코미션(Krogkommissionen)이 야외 레스토랑을 방문했습니다. 이번 주에는 슬라크트후스(Slakthusområdet) 지역의 솔렌(Solen)을 소개합니다.
솔렌(Solen) 레스토랑은 야외 식사를 즐기는 이들에게 최고의 선택입니다. 따뜻한 햇살 아래, 멋진 전망과 함께 훌륭한 음식을 맛볼 수 있다는 것은 흔치 않은 기회입니다. 하지만 슬라크트후스 지역의 솔렌(Solen)은 예외입니다.
레스토랑 정보
- 주소: Hallgränd 45
- 웹사이트: www.solen.se
- 영업시간: 화-목 17:00-00:00, 금 16:00-01:00, 토 12:00-01:00, 일 12:00-22:00
주차장과 컨테이너로 둘러싸인 환경은 훌륭한 전망을 제공하지는 않지만, 시원한 화이트 와인이나 맥주 한 잔과 함께라면 도심 속의 쿨한 분위기를 만끽할 수 있습니다.
야외 공간의 매력
솔렌(Solen)은 날씨가 좋을 때 그 진가를 발휘합니다. 몇 년 전 문을 연 이후, 주방의 실력이 향상되고 메뉴가 안정화되면서 인기가 꾸준히 이어지고 있습니다. 특히 따뜻한 계절에는 알빈 베스만(Albin Wessmans)과 아담 달베리(Adam Dahlbergs)가 운영하는 솔렌(Solen)의 야외 공간이 확장됩니다.
입구 옆 흰색 벽을 따라 Grythyttan 가구, 넉넉한 파라솔(햇볕이 강할 때 필수), 세련된 코르텐 화분으로 꾸며진 야외 좌석이 마련되어 있습니다. 오후부터 늦은 저녁까지 최고의 햇살을 만끽하며, 실내 메뉴를 그대로 즐길 수 있다는 점이 매력적입니다.
다채로운 메뉴
유럽 지중해 연안 국가와 중동 지역을 넘나드는 다양한 메뉴는 남미 요리까지 선보입니다. 여러 요리를 맛볼 수 있는 '미들 코스' 컨셉으로, 손님들이 만족할 수 있도록 세 가지 정도의 메뉴를 추천합니다.
예시 메뉴:
- 옐로우핀 참치 세비체(225 크로나): 피살리스와 함께 제공되는 상큼하고 강렬한 맛의 세비체는 훌륭한 선택입니다. 귤, 토마토, 마카다미아 크런치가 풍미, 색감, 여름 분위기를 더합니다. 포르투갈산 소알레이루 알바리뇨(150 크로나) 한 잔과 함께 즐기면 더욱 좋습니다.
- 문어와 초리조 꼬치(385 크로나): 잘 구워진 문어와 매콤한 소시지, 굴 버섯, 아이올리, 견과류를 곁들인 꼬치는 풍부한 맛을 선사합니다. 가격은 다소 높지만, 만족스러운 메뉴입니다.
- 구운 당근(125 크로나): 요거트, 꿀, 살구, 시비리페파를 곁들인 완벽한 사이드 메뉴는 채식주의자들에게 천국과 같은 조화를 선사합니다.
약 2년 전, 크로크코미션(Krogkommissionen)이 솔렌(Solen)을 처음 방문했을 때 높은 점수(4점)를 받았으며, 당시
Krogkommissionen äter ute. Under sommaren tipsar DN:s Krogkommission om trevliga uteserveringar i Stockholm. Denna vecka: Solen i Slakthusområdet. Fakta.Solen
Adress: Hallgränd 45. Hemsida: www.solen.se/ Öppet: Tis–tor 17–00, fre 16–01, lör 12–01, sön 12–22.
Visa mer
Visa mindre
Man brukar få göra avkall på en hel del när man blir uteätare, i ordets bokstavliga betydelse. Ett värmande solläge och kanske till och med en själsvidgande utsikt är tyvärr långt ifrån alltid synonymt med mat i samma klass. I värsta fall handlar det om hopplösa turistfällor med bra lägen. Slakthusområdets restaurangpärla Solen är det lysande undantaget som bekräftar regeln. Nåja, just utsikten är kanske inte är det starkaste kortet när omgivningen består av parkeringsplatser och containrar, men när man väl sitter där med ett glas svalt vitt eller en kall öl känns det hela bara coolt och urbant.
Restaurangen Solen gör extra mycket skäl för namnet när vädergudarna är goda. Sedan krogen öppnade för några år sedan har hajpen fortsatt i takt med att köket blivit varmt i kläderna, menyn känns numera väl injobbad och serveringen hänger med bra. Under den varma delen av året expanderar krögarduon Albin Wessmans och Adam Dahlbergs Solen dessutom rejält utomhus. Längs med den vita tegelväggen vid ingången löper en stilfull uteservering med Grythyttan-möblemang, rejäla parasoll (nödvändigt när det börjar gassa) och eleganta cortenblomlådor som avgränsare. Klart lockande med bästa solläge från eftermiddag till sen kväll – och full meny inifrån matsalen. Den eklektiska matsedeln fortsätter att röra sig mellan de europeiska Medelhavsländerna och Mellanöstern med vissa utflykter till Sydamerika. Mellanrättskonceptet råder och runt tre serveringar rekommenderas, som hos många konkurrenter, för att gästen ska bli mätt.
Ceviche med physalis.
Foto: Krogkommissionen
En fruktsyrlig, solgul och stark ceviche på gulfenad tonfisk (225 kr) med physalis är till exempel en lysande station på vägen. Kumquat, tomatatillo och macadamia-crunch adderar smak, färg och sommarkänsla. Passar utmärkt tillsammans med ett svalkande glas portugisisk Soalheiro alvarinho (150 kr). Bland de större rätterna finns snyggt grillade pulpo and txistorra skewer (385 kr), bläckfisk på spett blandade med starka korvar, ostronskivling, aioli och kryddblandningen dukkah förstärkt med nötter. Bitigt och smakrikt, om än väl saftigt prissatt. Vi blir också lyckliga över att den perfekta sidorätten med grillade morötter med yoghurt, honung, aprikoser och sivripeppar (125 kr) finns kvar. En vegetarisk match made in heaven mellan sötma, syra och hetta. När Krogkommissionen testade den då nyöppnade Solen för drygt två år sedan hamnade betyget högt (4:a) och recensionen innehöll allt ifrån utrop som ”herregud, vad gott…” och åtskilliga omdömen som ”smaksensation”, ”pigg etablering”, ”kökets påhittighet” och ”orädd matglädje”. Det kan vi fortfarande skriva under på, och frågan är om det inte smakar lite extra gott utomhus på den flotta uteserveringen.
Vill man göra det lite enklare och billigare för sig erbjuder Solen även en hipstrig långbordsavdelning med lite musikfestivalkänsla strax intill den mer påkostade avdelningen intill ingången. Här erbjuds snacks som bland annat dirty fries, habila pizzor för mellan 175-185 kr av lite enklare slag (så kallade fat bread pizza) än de som finns på ”inne”-menyn, öl och ”grogg”. Ett skönt slink in-ställe om man råkar ha vägarna förbi och vill hänga i solen utan att stressa semesterkassan allt för mycket. Kampen för att etablera Slakthusområdet som Stockholms motsvarighet till köpenhamnska Kødbyen går vidare och klart kommit en bra bit på vägen. Läs mer: Fler tips på uteserveringar Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!