지금 만날 수 있는 버섯
올해의 버섯 시즌이 시작되었습니다. 지금까지 날씨는 비와 햇볕이 적절히 섞여 있었는데, 이는 칸타렐(kantareller)이 좋아하는 조건입니다. 전문가 테레지아 뤼크네르(Theresia Lückner)가 휴가 기간 동안 숲 속의 진미를 찾고 싶어 하는 사람들을 위한 최고의 팁을 제공합니다.
버섯 수확 적기
버섯 채취의 성수기는 보통 여름 말과 초가을입니다. 그러나 하지(Midsommar) 며칠 전부터 벌써 첫 번째 칸타렐을 발견할 수 있습니다.
보후슬렌(Bohuslän) 북부에 거주하는 버섯 컨설턴트 테레지아 뤼크네르는 지난 주말에 올해의 첫 수확을 발견했지만, 칸타렐이 더 자랄 수 있도록 그대로 두었습니다.
“지금이 올해 버섯 시즌의 시작이라고 할 수 있습니다.”
칸타렐은 여름 동안 숲의 주요 매력 포인트이며, 작년은 이 노란색 진미에 유난히 좋은 해였습니다.
올해 버섯의 해가 어떨지는 날씨에 따라 달라지므로 아직 예측하기 어렵다고 뤼크네르는 설명합니다.
“지금까지 날씨는 비교적 좋았습니다. 버섯은 햇볕, 비, 그리고 따뜻함 사이의 균형을 원합니다. 매우 더웠던 여름을 보면, 처음에는 좋을 수 있지만, 나중에는 너무 건조해집니다.”
다른 버섯들은 다양한 종류의 날씨에 잘 반응합니다. 2021년에 마지막으로 발생했던 '칼-요한 해(karljohanår)'와 같은 풍년을 위해서는, 먼저 열파가 오고, 그 다음 비가 오고, 다시 열파가 오는 것이 가장 좋다고 뤼크네르는 말합니다.
칸타렐 탐색 팁
숲의 금, 즉 칸타렐을 찾고 있는 사람들에게는 올바른 장소로 가야 합니다. 칸타렐은 전나무 숲과 자작나무가 섞인 곳에서 잘 자라는 경우가 많습니다.
“오래된 자갈길과 트랙터 자국에서 칸타렐을 자주 찾을 수 있는데, 더운 여름 동안 약간의 습기가 유지되는 곳입니다. 이끼 낀 절벽에서도 찾을 수 있는데, 그곳에서는 습기가 산을 따라 흘러내립니다.”
다른 시즌 초기에 찾아볼 만한 가치가 있는 버섯으로는 다양한 종류의 크렘라(kremlor)가 있다고 그녀는 팁을 줍니다.
“좋은 해에는 6월 말부터 칼-요한을 찾을 수도 있고, 7월과 8월에도 찾을 수 있습니다.”
칼-요한은 칸타렐 외에 다른 종류의 버섯을 찾고 싶은 사람들에게 좋은 선택입니다.
“현재로서는 칼-요한을 독성이 있는 버섯과 혼동하기 어렵습니다. 하지만 먹을 수 없는 걸(gallsopp)과는 혼동할 수 있습니다.”
바구니에 더 많은 종류를 담고 싶은 사람들을 위한 또 다른 팁은 다양한 종류의 태그스밤파(taggsvampar, 가시버섯)를 찾는 것입니다.
“예를 들어, 모자 아래에 가시가 있어 만지면 쉽게 부러지는 뱁크 태그스밤파(blek taggsvamp, 옅은 가시버섯)가 있습니다.”
윤리적인 질문은 가장 작은 버섯을 다음 채집가에게 남겨두어 자랄 기회를 주어야 하는가 하는 것입니다. 테레지아 뤼크네르 자신은 가장 작은 수확은 채집하지 않습니다.
“도덕적으로 볼 때, 칸타렐을 채집하려면 모자의 크기가 최소 2–3cm는 되어야 한다고 생각합니다. 하지만 이에 동의하지 않는 사람도 분명히 있습니다.”
숲으로 나갈 때는 스웨덴에 약 100종의 식용 버섯이 있지만, 먹을 수 없는 버섯도 많이 있으며, 약 10종의 정말 독성이 강한 버섯이 있다는 것을 알아두는 것이 좋습니다.
“가장 중요한 것은 100% 확신하지 못하는 버섯은 절대 먹지 않는 것입니다. 자만하지 마세요! 버섯 숲에서는 한계를 넘어서는 안 됩니다.”
관련 정보
- 세계 버섯에 대한 증가하는 위협
- 칸타렐, 칼-요한, 검은 나팔 – 버섯과 가장 잘 어울리는 와인
Årets svampsäsong är i gång.
Hittills har vädret bjudit på en ganska bra mix av regn och sol, något som kantareller gillar.Experten Theresia Lückner ger sina bästa tips till dig som vill leta efter skogens egna delikatesser under semestern.
Högsäsongen för svampplockning brukar vara i slutet av sommaren och början av hösten.
Men redan några veckor innan midsommar kan man ofta hitta de första kantarellerna.
Svampkonsulent Theresia Lückner, som bor i norra Bohuslän, hittade säsongens första fynd förra helgen, men lät kantarellerna stå kvar för att de skulle få växa till sig.
– Jag skulle säga att det är precis i början av årets svampsäsong nu, säger hon.
Kantareller är ofta skogens stora dragplåster under sommaren, och förra året var ett ovanligt bra år för de gula delikatesserna.
Hur årets svampår blir är fortfarande svårt att säga, eftersom det är så pass väderberoende, förklarar Lückner.
– Hittills har det varit ganska bra väder.
Svamparna vill ha en balans mellan sol, regn och värme.
Om man ser på somrarna som har varit jättevarma, då kan det börja bra, men sedan blir det för torrt, säger hon.
Olika svampar mår bra av olika slags väder.
För att det ska bli ett riktigt "karljohanår", som senast inträffade 2021, ska det helst först bli en värmebölja, följt av regn och sedan gärna bli en värmebölja igen, enligt Lückner.
För den som är på jakt efter skogens guld – kantarellerna – gäller det att bege sig till rätt ställen.
Kantareller trivs ofta bra i granskog med inslag av exempelvis björk.
– Man kan ofta hitta dem längs gamla grusvägar, och i traktorspår, där lite mer fukt behålls under varma somrar.
Man kan även hitta dem på mossiga klippavsatser, där det rinner fukt nedför berget, säger Theresia Lückner.
Karljohansvampar.
Foto: Magnus Hallgren Andra svampar som kan vara värda att kika efter i början av säsongen är olika sorters kremlor, tipsar hon.
– Ett bra år kan man även hitta karljohan redan från i slutet av juni, och sedan i juli och augusti, fortsätter Theresia Lückner.
Just karljohan är ett bra val för den som vill utöka sin repertoar till att inte bara omfatta kantareller.
– I nuläget är det svårt att förväxla karljohan med något som är giftigt.
Du kan dock förväxla den med gallsopp, som är oätlig, säger Theresia Lückner.
Ett annat tips för den som vill hitta fler sorter att lägga i korgen är att leta efter olika typer av taggsvampar.
– Ett exempel är blek taggsvamp, som har taggar under hatten som lätt bryts av när man tar i den.
En etikettfråga är om man borde lämna de minsta svamparna till nästa plockare, så att de får en chans att växa till sig.
Theresia Lückner själv plockar inte de minsta fynden.
– Moraliskt sett tycker jag att om man ska plocka kantareller så bör hatten ha minst 2–3 centimeter på hatten.
Men det är absolut inte alla som håller med om det, säger hon och skrattar.
När man ger sig ut i skogen är det bra att känna till att det finns ungefär 100 matsvampar i Sverige, men det finns även gott om svampar som är oätliga, och runt tio sorter som är riktigt giftiga.
– Det viktigaste är att aldrig äta någon svamp som man inte är hundra procent säker på.
Bli inte övermodig!
Man ska inte tänja på gränserna i svampskogen, säger Theresia Lückner.
Svampkonsulent Theresia Lückner.
Foto: Privat Fakta.Sex vanliga svampar – och var du kan hitta dem Kantarell En mycket uppskattad och omtyckt matsvamp, växer i barr- och lövskog över hela Sverige och är sällan larvangripen.
Karljohanssvamp Finns i både barr- och lövskog över hela Skandinavien.
Kan komma i stora mängder även om sommaren varit torr.
Kan också kallas stensopp.
Sandsopp Växer i tallskog över hela Norden.
Trivs på tallhedar och bergig barrskog.
Kan även förekomma i mossig barrskog.
Citronslemskivling En bra nybörjarsvamp.
Växer främst i granskog och förekommer i barrskog över hela Norden.
Smörsopp Kan vid första anblick gå att växla ihop med citronslemskivling, men när man plockat den är det lättare att se skillnad.
Växer med tall och trivs vid sandiga skogsvägar.
Blodriska Finns olika sorter, bland annat granblodriska och tallblodiska.
Växer i barrskog, gärna på fuktig mark.
Blöder orange saft när man bryter sönder den.
Källa: Svampguiden Visa mer Visa mindre Läs mer: Ökande hot mot världens svampar Kantarell, karljohan och svart trumpet – här är bästa vinerna till svampen