올해 3월 타계한 노르웨이 작가 다그 솔스타드의 작품을 통해 자본주의 사회와 문학의 관계를 조명하는 기사가 게재되었습니다. 소설 『수치심과 존엄』을 중심으로, 현대 사회에서 문학이 처한 위기를 날카롭게 분석합니다.
빚의 노예에서 잠시 벗어나
소설 속 주인공 엘리아스 룩라는 현대 자본주의 사회가 자신과 문학을 낡고 무의미하게 만들었다고 자조합니다. 그는 동료들과 이자율에 대한 이야기만 나누며, 빚의 노예라는 공통점으로 묶인 유대감에 의존합니다. 그는 룩라는 동료들과의 대화에서조차 진정성을 잃고, 빚에 대한 이야기만이 유일하게 의미 있는 소통 수단이 됩니다.
현실과 문학의 갈등
기사는 소설 속 엘리아스 룩라가 자신의 학생들에게 헨리크 입센의 『야생 오리』를 가르치면서 겪는 갈등을 보여줍니다. 학생들은 룩라의 수업에 무관심하고, 룩라는 그들에게 문학의 가치를 전달하는 데 어려움을 느낍니다. 룩라는 연극 속 조연 렐링의 냉소적인 현실 인식이 입센의 의도와 대립한다는 것을 깨닫습니다. 이는 룩라 대 시대 정신, 입센 대 렐링의 대립으로 이어지며, 결국 건강한 자본주의적 사고방식과 예술 사이의 갈등을 드러냅니다.
자본주의 사회의 모순
렐링의 냉소적인 진실은 연극의 의미를 훼손할 수 있습니다. 만약 그의 비판이 옳다면, 예술은 존재할 이유를 잃게 됩니다. 그러나 룩라는 렐링의 말에 동의하면서도, 동시에 이를 인용 부호 안에 가두어 둡니다. 이는 룩라가 렐링의 현실 인식을 완전히 부정하지 않으면서도, 문학의 중요성을 옹호하려는 시도로 해석됩니다.
문학의 역할
기사는 문학이 현실을 비판하고, 쉼터를 제공하며, 세상을 다르게 볼 수 있는 기회를 제공한다고 강조합니다. 결국, 문학은 현실의 진실을 인용 부호 안에 넣어, 그 진실이 전부가 아님을 보여줍니다. 이를 통해 우리는 빚의 노예에서 벗어나 잠시나마 자유를 느낄 수 있습니다. 이 기사는 곧 도입될 문화 규범에 대한 논의와 연결되며, 자본주의 사회의 모순을 비판하고, 문학의 역할을 강조합니다. 마지막으로, 기사는 다그 솔스타드의 작품을 통해 우리가 빚에 대한 이야기 외에 다른 주제에 대해 이야기할 수 있는 가능성을 제시합니다.
Citattecken kan vara själva kärnan i litteraturen.
Så är det hos Dag Solstad.Samuel Levander läser en modern norsk klassiker och förvandlas från senkapitalistisk låneslav till "låneslav".
För en stund.
När den norska författaren Dag Solstad dog i mars i år resulterade det inte bara i några pliktskyldiga personporträtt utan i en veritabel hyllningskör av artiklar, varpå folk störtade till biblioteken för att ta reda på hur det kunde komma sig.
Jag vet, för jag var en av de som anslöt sig till den oändliga reservationskön, och mindes då med ens varför jag innan dess bara hade läst en av hans romaner, trots att jag tyckt mycket om den.
De där köerna existerade nämligen långt innan Solstad genom sitt frånfälle definitivt blev en del av litteraturhistorien, visserligen kortare, men tillräckligt långa för att få de litterärt lättdistraherade att misströsta.
Den här gången misströstade jag inte bara, utan gav upp hoppet fullständigt, och gjorde därför till slut vad jag borde ha gjort för länge sedan: köpte Lars Anderssons svenska översättning av "Genans och värdighet".
För 225 kronor fick jag en liten blå och vit sak i handen, som efter att jag börjat läsa i den plötsligt tedde sig som en vass skärva sanning.
Den gjorde mig uppskakad och lycklig – men också fylld av skräck, eftersom sanningen, ända sedan Oidipus, alltid varit tragisk.
"Genans och värdighet" kom ut första gången 1994 och handlar om gymnasielärare Elias Rukla och hans stillsamma förtvivlan över att det moderna senkapitalistiska samhället verkar ha gjort såväl honom själv som den litteratur han ägnat sitt liv åt till föråldrade meningslösheter.
Det har gått så långt att han inte längre är förmögen att ens föra ett samtal om det som faktiskt är viktigt för honom.
Att "tala på riktigt tillsammans, sträcka sig samman, mot en insikt, av personlig eller samhällsmässig karaktär", det som har varit hans stora glädje, har blivit behäftat med något "konstlat" och "onaturligt", både för honom själv och för de andra, varför han helt har slutat försöka sträcka sig ut ur sig själv, mot de andra.
Samuel Levander.
Det enda liknande en kollektiv glädje som återstår för honom är att tala om räntan med sina kollegor, för att på så vis vinna tillträde till låneslavarnas universella broderskap.
Där – och bara där – lever man "ett närmast dramatiskt samhällsliv, som det var väl värt att kommentera och uppehålla både sig själv och andra vid".
Endast de rent ekonomiska förbindelserna mellan människorna är fullt ut verkliga.
Att prata om pengar känns aldrig konstlat.
Och Elias Rukla gör det, dag efter dag; trots att han egentligen skulle vilja tala om vad som helst annat är det enda som känns möjligt och åtminstone nästan meningsfullt att diskutera: "studieskuldens storlek p.t., i dagsläget, och p.a., per år [...] bostadslånets storlek och räntesats p.t. och p.a., och [...] billånets storlek och amorteringstid p.t. och p.a." Fylld av skräck, som sagt, vid läsningen.
Och ännu mer, när jag som nybliven lärare stötte på Ruklas konstaterande att även om hans klass består av i sig trevliga individer förhåller den sig i alla fall till honom när han står bakom katedern som: "en kompakt och ogenomtränglig fientlig struktur".
Men på sina lektioner kan han ju åtminstone tala om någonting annat än räntan.
Och de första femtio sidorna av boken – kanske den bästa inledningen av en roman jag någonsin har läst – utspelar sig under den dubbeltimme då han efter att ha pratat om Henrik Ibsens "Vildanden" i en hel månad till slut har kommit fram till fjärde akten.
Då drabbas Elias Rukla av en plötslig insikt om pjäsen.
Han har hela tiden trott att bifiguren doktor Relling, som dramat igenom ägnar sig åt att uttala "enkla, cyniska, ja banala sanningar" om karaktärerna i det, har varit en sorts språkrör för Henrik Ibsen.
Men nej, inser han nu, det är tvärtom: Relling är i själva verket Ibsens antagonist.
Det är Relling vs Ibsen.
Och medan Relling vs Ibsen pågår, i föredraget som Rukla håller, försiggår också i tysthet en annan strid, mellan honom och hans aggressivt uttråkade klass, gällande huruvida han över huvud taget har rätt att påtvinga dem detta föredrag om en bifigur i ett dammigt gammalt drama som inte har någon som helst koppling till deras liv, och knappt till deras betyg heller.
Man får alltså följa både Rukla vs tidsandan och Ibsen vs Relling.
Och förstår snart att bägge duellerna egentligen är proxykrig i den stora konflikten mellan det sunda kapitalistiska förnuftet å ena sidan och konsten å den andra.
Det senkapitalistiska samhället protesterar mot sig självt.
Och det är bra!
Anledningen till att doktor Relling är Ibsens antagonist är nämligen att hans sanningar hotar att tömma dramat på mening.
För om han faktiskt har rätt i sina cyniska konstateranden av att "den och den är en dumskalle, [...] att den och den är en naiv hönshjärna, att den och den är en odräglig rikemansson som lider av ett sjukligt rättvisepatos" – ja, då finns det ju egentligen ingenting att skriva någon pjäs om.
Och Relling har rätt, erkänner Rukla, och även Ibsen, som låter doktorn få sista ordet i "Vildanden".
På samma sätt har Elias Ruklas klass rätt gentemot Elias Rukla.
"Hans undervisning höll inte måttet, för de förutsättningar han byggde på gällde inte för dem".
Han är hopplöst föråldrad – kanske rent av en naiv hönshjärna.
Den praktisk-ekonomiska nödvändighetens enkla, cyniska och banala logik är ovedersäglig.
Den har hela samhällets tyngd på sin sida, och det finns inget gemensamt språk som Elias Rukla kan använda för att på ett någotsånär trovärdigt sätt förklara för sin klass varför det faktiskt är livsnödvändigt att de ägnar en månad åt att läsa "Vildanden" och en hel dubbeltimme åt att diskutera den högst perifera bifiguren doktor Relling.
Denna kontaktlöshet med kulturarvet debatteras även här i Sverige, apropå den kulturkanon som snart ska införas.
Det senkapitalistiska samhället protesterar mot sig självt.
Och det är bra!
Vi behöver all hjälp vi kan få för att tala om någonting annat än räntan, men så länge man upplever räntan som det verkligaste av allt, den enda sanning som finns att tillgå, cynisk och benhård, är det ändå svårt att låta bli att prata om amortering, och att diskutera Ibsen utan att känna sig onaturlig.
Vilken lättnad att räntan för en stund har varit omgiven av citattecken!
Men anledningen till att jag inte bara blev fylld av skräck när jag läste "Genans och värdighet", utan också – faktiskt – av lycka, är att Elias Rukla, när han ger doktor Relling och hans sunda förnuft rätt gentemot Ibsen, trots allt för ett kort ögonblick förmår sätta detta "rätt" inom citattecken.
"Doktor Relling har rätt, eller 'rätt'. Nej, rätt." Detta citattecken är hela litteraturen.
Ibsen gör samma sak; han säger inte emot Relling, men skriver sin pjäs ändå, och låter helt enkelt hans förstörande cynismer ingå i den.
Och som läsare kan man ta skydd där för en stund, mitt i Elias Ruklas mening: man pratar om räntan, sedan läser man "Vildanden", och så pratar man om räntan igen.
Men vilken lättnad att räntan för en stund har varit omgiven av citattecken!
Citattecken negerar ingenting, men de lämnar plats för någonting mer.
Om doktor Relling har "rätt" och inte rätt så är hans cynismer visserligen fortfarande sanna, men inte fullständigt uttömmande, och litteraturen har fortfarande ett existensberättigande.
Och kanske går också litteraturens existensberättigande ut på just detta: att sätta citattecken kring saker och ting.
På så sätt kan även vi förvandlas för en stund, från att bara vara senkapitalistiska nordiska låneslavar till att bli "låneslavar", vilka – uppenbarligen och trots allt – fortfarande har både rätten och viljan att gå till ett folkbibliotek och helt gratis låna en roman av Dag Solstad.
Kanske kunde man, som ett komplement till vår kommande kulturkanon, få önska sig inköp av några exemplar till?
Det finns en stor "efterfrågan".
Läs mer: Samuel Levander: En avskedskyss var den enda verkliga erotiken i Thomas Manns liv