맛과 분위기를 모두 잡은 여름 레스토랑: 감라스탄의 '빙고르덴'
스웨덴 수도 스톡홀름의 여름 핫플레이스, 감라스탄에 위치한 레스토랑 빙고르덴이 미식가들의 입맛을 사로잡고 있습니다. DN의 레스토랑 평가단은 이곳의 풍성하고 맛있는 메뉴, 그리고 잊을 수 없는 분위기를 극찬하며 여름철 방문을 추천했습니다.
기본 정보
- 주소: Lilla Nygatan 5
- 웹사이트: www.vingardensthlm.se/
- 영업시간: 화요일~토요일, 오후 5시부터
빙고르덴은 몇 년 전 문을 열었지만, 스톡홀름에서 가장 다채롭고 풍미 넘치는 메뉴를 꾸준히 선보이며 사랑받고 있습니다. 특히, 건물 꼭대기에 위치해 하늘만을 지붕 삼아 탁 트인 야외 공간에서 식사를 즐길 수 있다는 점이 매력적입니다.
과거 평가에서 빙고르덴은 '스톡홀름에서 이와 같은 곳은 없다'는 평가를 받았습니다. 다른 여름 레스토랑들에게는 미안하지만, 빙고르덴만이 진정한 유럽풍 레스토랑이라 칭할 자격이 있다는 호평을 받았습니다.
미식의 향연
오너 셰프 다니엘 크레스피는 Stora와 Lilla Nygatan 사이의 이 건물에서 끊임없이 열정과 미식에 대한 탐구를 이어가고 있습니다. 이곳은 맛과 즐거움을 최우선으로 생각하는 이들을 위한 공간입니다.
예를 들어, 부드러운 식감과 가벼운 크런치, 버터 풍미가 가득한 홀란다이즈 소스가 어우러진 흰 아스파라거스 요리(165크로나)는 완벽한 여름 메뉴입니다. 여기에 로이롬(200크로나) 또는 철갑상어 알(495크로나)을 더하면 더욱 고급스러운 맛을 즐길 수 있습니다. 또한, 바삭하게 튀긴 여섯 개의 왕새우(165크로나)와 부드러운 칠리 아이올리, 아보카도의 조화 역시 훌륭한 시작을 선사합니다.
빙고르덴에서는 맑은 햇살을 기대하기는 어렵지만, 대신 레스토랑은 갑작스러운 비에도 대처할 수 있도록 개폐식 지붕을 설치했습니다. 전략적으로 배치된 난방 시설은 따뜻한 분위기를 유지하는 데 도움을 줍니다.
지중해풍 요리의 향연
빙고르덴은 스페인과 이탈리아를 중심으로 한 지중해 요리에 초점을 맞추고 있습니다. 하지만, 딜 와플과 로이롬, 스메타나를 곁들인 스웨덴식 요리(90크로나, 1/2인분)도 맛볼 수 있습니다.
하지만, 이곳의 핵심은 역시 그릴 요리입니다. 고기와 생선을 아낌없이 제공하며, 각 요리는 국가별 스타일의 사이드 메뉴와 함께 제공됩니다. 예를 들어, 육즙이 풍부하고 풍미 가득한 이베리코 돼지고기(250크로나)는 스페인식 사이드 메뉴(95크로나)와 완벽하게 어울립니다. 이 메뉴는 마르코나 아몬드와 달콤한 피키요 파프리카로 만든 로메스코 소스, 세 번 튀긴 감자, 녹색 살사 베르데 아이올리로 구성되어 있습니다. 훌륭한 그릴 돼지고기와 세심하게 준비된 사이드 메뉴의 조합은 최고의 맛을 선사합니다.
식사 후에는 레몬 셔벗(100크로나)과 모스카토 다스티를 곁들여 완벽하게 마무리할 수 있습니다.
주의사항
하지만, 과도한 지방과 탄수화물 섭취에 주의해야 합니다. 맛있는 음식들이지만, 위장에 부담을 줄 수 있으므로 메뉴 선택에 신중을 기해야 합니다.
하지만, 메뉴를 신중하게 선택한다면, 스톡홀름의 다른 레스토랑과는 비교할 수 없는 특별한 경험을 할 수 있을 것입니다.
Krogkommissionen äter ute.
Under sommaren tipsar DN:s Krogkommission om trevliga uteserveringar i Stockholm.
Denna vecka: Vingården i Gamla stan.
Fakta.Vingården Adress: Lilla Nygatan 5.
Hemsida: www.vingardensthlm.se/ Öppet: Tis–lör från kl 17.
Visa mer Visa mindre Leijontornets sommarrestaurang i Gamla stan har några år på nacken men fortsätter att leverera en av huvudstadens mest omfångsrika och smakrika menyer.
Dessutom i en miljö som är svårslagen – en lummigt inklämd servering högst upp i huset med bara himlen som tak.
När Krogkommissionen testade Vingården för några år sedan vågade vi påstå att det här inte liknar något annat som huvudstaden har att erbjuda, och slog fast att andra sommarrestauranger må förlåta oss men Vingården är det enda ställe som förtjänar att kallas kontinentalt.
Det är ett omdöme som gäller ännu.
Krögaren Daniel Crespis oupphörliga projekt i fastigheten mellan Stora och Lilla Nygatan andas fortfarande lust, matglädje och en oförblommerad hyllning till det omåttliga.
"Hedonism" är en ganska sliten och tröttsam beskrivning av vad som sker mellan dessa väggar, men oavsett begrepp måste man vara less på livet för att inte uppskatta en inriktning som så konsekvent sätter smaker och njutning i centrum.
Det här är helt enkelt ett ställe för människor som tar mat och dryck på allvar.
Ta till exempel de inkokta vita sparrisarna (165 kr) som är exemplariskt tillredda med lätt krunch och mjällt inre tillsammans med en smörig och fyllig hollandaise.
Perfekt sommarmat som kan förhöjas ytterligare beroende på smak och plånbok med antingen en rejäl klick löjrom (200 kr) eller störkaviar (495 kr).
Sex frasigt pankofriterade stora räkor (165 kr) är en likaså utsökt och somrig start tillsammans med en snäll chili-aioli och mortlad, cítronspetsad avokado.
Någon sol kan man inte förvänta sig på Vingården och miljön är bäst lämpad för ljumma sommarkvällar.
Men å andra sidan funkar det även när det är regnigt eller kylslaget eftersom krögaren har installerat en cabriolet som snabbt kan fällas ut.
Strategiskt utplacerade värmekällor hjälper till att hålla temperaturen uppe.
Om det börjar regna kan cabrioleten fällas ut.
Foto: Lars Lindqvist Medelhavsländerna, främst Spanien och Italien, är i fokus för matlagningskonsterna även om det också finns inslag av mer svenskklingande anrättningar som ovan nämnda sparrisar eller dillvåfflor toppade med löjrom och smetana (90 kr, 1/2 portion).
Men det är trots allt rätterna från grillen som står i centrum, med ett genröst urval av såväl kött som fisk.
Proteinet beställs separat och ska sedan kompletteras med lämpliga sidotillbehör som säljs i nationellt inspirerade paket.
Saftig och smakrik secreto iberico (250 kr) passar till exempel utmärkt med Spanien-paketet (95 kr) som består av sommarens trendsås romesco – här gjord på marconamandlar och söta piquillopaprikor – trippelfriterad färskpotatis och tjusigt grön salsa verde-aioli.
En bra bekräftelse på att välgrillad gris tillsammans med omsorgsfulla tillbehör kan vara det godaste som finns.
Som avslutning är det inte fel att ta in en fräsch citronsorbet (100 kr) som tillsammans med en skvätt moscato d'Asti avrundar måltiden på ett utmärkt sätt.
Men vi vill avsluta med att utfärda en fettvarning och konstatera att hedonism ibland är bättre i teorin än i praktiken.
Här sparas varken på fett eller på kolhydrater.
Den som inte är uppmärksam i sina menyval kan drabbas av ett lätt illamående efter att ha satt i sig slevvis med förvisso god men för magen ack så krävande smörsås.
Den som navigerar rätt mellan de mer mastiga rätterna kommer å andra sidan att få en upplevelse som få andra etablissemang i Stockholm kan jämföra sig med.
Läs mer: Fler tips på uteserveringar Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar?
Eller dela med dig av egna tankar och favoriter?
Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!