기사로 배워보는 스웨덴어
한국어 기사

전문가: 미국, 관세 문제로 '덫'에 갇히다

(원문제목: Expert: Tullsituationen en rävsax för USA )

전문가: 미국, 관세 문제로 '덫'에 갇히다

미국, 무역 전쟁의 덫에 갇히다

미국이 일본과 한국을 포함한 여러 국가에 대해 대규모 관세 인상을 위협하면서 무역 전쟁의 그림자가 드리우고 있습니다. 이에 대해 스웨덴 상무부 수석 이코노미스트는 미국이 딜레마에 빠졌다고 분석했습니다.

고율 관세 부과 위협

미국은 모든 수출품에 대해 관세를 대폭 인상하겠다고 여러 국가에 경고했습니다. 이로 인해 적어도 무역 관계에 부정적인 영향이 불가피할 것으로 보입니다. 도널드 트럼프 미국 대통령은 서한을 통해 일본과 한국에 25%의 징벌적 관세를 부과하겠다고 통보했습니다. 스웨덴 상무부 수석 이코노미스트 페르 알텐베르크에 따르면, 이는 트럼프 대통령이 이미 올해 4월에 일본과 한국에 비슷한 수준의 관세 인상을 발표한 것을 고려할 때 예상된 조치입니다. 하지만 알텐베르크는 이러한 관세 인상이 즉시 시행되는 것은 아니라고 강조했습니다.

“관세 인상은 4월 9일에서 7월 9일로 연기되었고, 이번에는 8월 1일부터 발효될 예정입니다. 아직 협상의 여지는 남아있다고 볼 수 있습니다.”

그는 또한, 이번 조치가 일본과 한국에 대한 압박 수단으로 해석될 수 있다고 덧붙였습니다.

한국과 일본의 반발 예상

알텐베르크는 한국과 일본이 이번 발표에 “분명히” 부정적으로 반응할 것이라고 예상했습니다.

“구체적인 내용은 알 수 없지만, 모든 상품에 25%의 관세가 부과될지, 아니면 예외가 있을지가 중요합니다.”

만약 관세 인상이 현실화된다면, 양국의 주요 관심 품목인 자동차에 대한 관세가 10배나 증가하게 됩니다.

“이는 매우 큰 인상이며, 이미 주식 시장에서도 부정적인 반응을 보이고 있습니다. 이는 적어도 미국과 일본, 한국 간의 무역 관계에 부정적인 영향을 미칠 것입니다.”

EU와의 협상 전망

만약 다른 국가들도 유사한 관세 부과를 겪게 된다면, 전 세계적으로 관세가 대폭 인상될 수 있습니다. 하지만, 이번 발표에는 유럽 연합(EU)에 어떤 관세가 부과될지에 대한 내용은 포함되지 않았습니다.

“협상이 진행 중이므로, 비슷한 수준의 관세를 피할 가능성은 남아있다고 봅니다. 그렇지 않다면 협상을 계속 진행하지 않았을 것입니다.”

EU의 협상 입장에 대해 알텐베르크는 긍정적으로 평가했습니다.

“EU는 미국에게 매우 중요한 무역 파트너이며, 안보 측면에서도 양측 관계는 중요합니다. 따라서 양측 모두 무역 관계가 붕괴되는 것을 원하지 않을 것입니다.”

미국 경제의 딜레마

알텐베르크는 미국이 현재 어려운 상황에 처해 있다고 분석했습니다.

“관세를 부과하면 미국 수입업체와 소비자의 비용이 증가하고, 이는 결국 미국 경제에 타격을 줄 것입니다. 또한 수입 관세는 수출 관세로 이어져, 수출 역시 감소하게 됩니다.”

따라서 미국은 자국 경제에 피해를 주지 않기 위해 더 낮은 관세율을 받아들여야 한다고 알텐베르크는 주장했습니다.

“미국은 스스로 결정할 수 있지만, 트럼프 대통령은 그렇게 할 의향이 없는 것 같습니다. 저는 미국이 일종의 덫에 갇힌 것으로 보입니다.”

관세 Tullar
중급
미국은 수입품에 관세를 부과한다.
USA inför tullar på import.
압박 Tryck
중급
그들은 협상에서 압박을 가하고 있다.
De sätter tryck i förhandlingarna.
덫에 갇히다 Rävsax
고급
미국은 이 문제로 덫에 갇혔다.
USA är fångad i en rävsax i den här frågan.

Expert: Tullsituationen en rävsax för USA USA hotar en rad länder med kraftigt höjda tullar på all export.– Det lägger sig som en våt filt över åtminstone handelsrelationen, säger Per Altenberg, chefsekonom på Kommerskollegium.

Japan och Sydkorea var först ut med att få beskedet om strafftullar på 25 procent som kom brevledes från president Donald Trump.Beskedet var inte oväntat, sett till att Trump presenterat jämnstora tullökningar för Japan och Sydkorea redan i april i år, enligt Per Altenberg, chefsekonom på Kommerskollegium.

Han poängterar att ökningen av tullnivåerna dock inte är någonting som sker nu.– Det sköts tidigare upp från den 9 april till den 9 juli och det här träder inte i kraft förrän den 1 augusti.

Man kan tänka sig att det fortfarande är öppet för förhandling.– Man kan se det som ytterligare ett sätt att sätta tryck på Japan och Sydkorea.Sydkorea och Japan kommer "alldeles säkert" att reagera negativt på beskedet, säger Altenberg.– Nu kan vi inte detaljerna, det blir viktigt att se om det är 25 procent på alla varor eller om det finns undantag.Om tullökningen blir verklighet innebär det en tiodubbling för ländernas viktigaste intresse, motorfordon.– Det är en väldigt stor ökning och vi har redan sett att börsen har regerat negativt på det här.

Det lägger sig som en våt filt över åtminstone USA:s handelsrelationen med Japan och Sydkorea.Om andra så kallade tullbrev följer samma mönster leder det till rejäla tullökningar för hela världen.

Beskedet säger dock inte någonting om vilka tullnivåer som väntar EU.– Förhandlingarna pågår så jag utgår från att möjligheterna att undvika lika kraftiga tullar kvarstår.

Annars hade man inte förhandlat vidare.Vilket förhandlingsläge sitter EU på?– Jag tycker att EU sitter på ett ganska gott förhandlingsläge.

EU är USA:s absolut viktigaste handelspartner och även säkerhetspolitiskt är relationen viktig för bägge parter.

Rimligen finns det ett intresse från båda håll att inte låta handeln krascha.Det är en knivig sits för USA.– När man inför tullar blir det en ökad kostnad för de amerikanske tullimportörerna och konsumenterna vilket i förlängningen drabbar den amerikanska ekonomin.

Sedan är en tull på import också en tull på export, vilket innebär att även exporten kommer att minska om man inför tullar på importen.För att undvika skador på den egna ekonomin bör USA därmed gå med på lägre tullar, enligt Altenberg.– USA har makten i sina egna händer och kan avsluta när man vill, men det verkar inte som att Trump vill göra det.

Man är fångad i någon slags rävsax här upplever jag.