매년 여름, 버려지는 토끼가 급증하면서 스웨덴에서 사회적 문제가 되고 있습니다. 스웨덴 토끼 복지 협회는 이러한 현상을 '여름철 새로운 애완동물'로 비유하며, 무책임한 소유주들의 행동에 경고를 보냈습니다.
버려지는 토끼, 심각한 문제로
매일같이 버려진 토끼에 대한 신고가 쏟아지고, 보호소는 포화 상태에 이르렀습니다. 스웨덴 토끼 복지 협회 이사 테레세 베리만은 "토끼가 마치 새로운 여름철 애완동물처럼 여겨지고 있다"라며, 버려지는 토끼의 수가 너무 많다고 지적했습니다.
무지에서 비롯된 방치
베리만 이사는 토끼를 유기하는 주된 이유로 무지를 꼽았습니다. 많은 사람들이 토끼가 자연에서 살아남을 수 있다고 생각하지만, 현실은 그렇지 않다는 것입니다. 야생에서의 토끼는 포식자, 교통사고, 질병 등 수많은 위험에 노출되어 결국 비참한 죽음을 맞이하게 됩니다.
많은 사람들이 토끼가 잘 살아남을 수 있다고 생각합니다. 하지만 답은 인터넷 검색 한 번으로도 알 수 있습니다. 토끼는 살아남을 수 없으며, 유기는 절대적인 해결책이 아닙니다.
무관심과 무책임
일부 소유주들은 토끼를 우리째 버리거나, 운송용 케이지에 넣어 유기하는 등 무책임한 행동을 보입니다. 이는 다른 사람이 토끼를 발견하고 돌봐주기를 바라는 태도로, 결국 토끼는 죽음에 이르게 됩니다.
집에서 길러진 토끼는 야생의 포식자로부터 자신을 보호하는 방법을 알지 못하며, 교통사고의 위험도 큽니다. 또한, 토끼 페스트나 황달과 같은 질병은 고통스럽고 치명적입니다. 상처가 나도 여름철 더위 속에서 쉽게 낫지 않습니다.
어디를 보든, 어떤 상황이든 토끼는 매우 고통스러운 죽음을 맞이합니다.
장모종 토끼나 롭이어 토끼는 특히 생존에 취약합니다. 장모종 토끼는 털이 엉켜 고통을 겪을 수 있으며, 롭이어 토끼는 늘어진 귀 때문에 청력과 시야가 제한적입니다.
토끼의 지위 향상을 위한 노력
스웨덴 토끼 복지 협회는 10년 동안 토끼의 지위 향상을 위해 노력해 왔습니다. 테레세 베리만은 토끼가 스웨덴에서 흔한 애완동물임에도 불구하고, 개나 고양이와 같은 지위를 누리지 못하는 현실을 안타까워했습니다. 또한, 토끼를 장난감처럼 여기거나, 필요할 때만 꺼내 쓰는 태도 또한 문제라고 지적했습니다.
토끼를 더 이상 돌볼 수 없을 경우, 유기하는 것보다 안락사가 더 나은 선택입니다.
하지만, 토끼를 입양하기 전에, 더 이상 토끼를 키울 수 없을 경우를 대비한 계획을 세우는 것이 가장 중요합니다.
버려진 토끼를 발견했을 경우
- 포획 시도: 토끼를 잡는 것은 쉽지 않지만, 스웨덴 토끼 복지 협회에 도움을 요청할 수 있습니다.
- 식별표 확인: 토끼에게 칩이나 귀 표식이 있는지 확인하여 소유주나 사육사를 찾을 수 있습니다.
- 보호 가능한 사람 찾기: Smådjurschansen, Cassis omplaceringar와 같은 단체에 연락하여 새로운 가정을 찾아주세요.
- 경찰 신고: 유기된 동물을 발견하면 경찰에 신고해야 합니다. 동물이 유실물인지 여부는 경찰이 결정합니다.
Larmet: Kaniner är de nya sommarkatterna Varje dag kommer nya samtal om kaniner som dumpats av sina ägare och omplaceringshemmen är fulla.
Nu larmar Sveriges kaninvälfärdsförening.– Det känns som om kaniner är den nya sommarkatten, för det är så otroligt mycket kaniner som dumpas, säger styrelseledamoten Therese Bergman.
1/2Salomon hittades dumpad utomhus i juni i år.
Då var han totalt utmattad och näst intill apatisk.
Han var mager och hade långa klor.
I dag mår han bra och finns att adoptera.
Foto: Sveriges kaninvälfärdsförening2/2Cola (till vänster) hittades i juli på en gård där barn var elaka mot henne och kastade saker på henne.
I dag mår hon bra, men är försiktig runt människor.
Leo hittades dumpad utomhus.
Foto: Sveriges kaninvälfärdsförening1/2Salomon hittades dumpad utomhus i juni i år.
Då var han totalt utmattad och näst intill apatisk.
Han var mager och hade långa klor.
I dag mår han bra och finns att adoptera.
Foto: Sveriges kaninvälfärdsförening2/2Cola (till vänster) hittades i juli på en gård där barn var elaka mot henne och kastade saker på henne.
I dag mår hon bra, men är försiktig runt människor.
Leo hittades dumpad utomhus.
Foto: Sveriges kaninvälfärdsföreningDet är svårt att säga om det är fler kaniner som dumpas nu än tidigare år, eller om fler uppmärksammar det och kontaktar de föreningar som finns.
Men just nu är situationen särskilt illa, vilket fått föreningen att slå larm i sociala medier.Therese Bergman tror att det ofta är okunskap som gör att man släpper ut kaniner.
Många tror att de klarar sig i naturen, men det gör de inte.
Farorna är många och en kanin som släpps ut går en rätt säker död till mötes.– Många intalar sig nog att kaniner klarar sig bra.
Men svaret finns bara en googling bort.
De klarar sig inte och att släppa ut dem är inget alternativ.Sedan finns de andra som helt enkelt inte bryr sig.– Det finns ju de som dumpar kaninerna genom att ställa ut hela buren, eller sätta kaninerna i en transportbur.
Då är det ju ganska uppenbart att man förväntar sig att någon annan ska hitta dem och ta sig an dem.
Eller så dör de.En tamkanin som levt hela sitt liv i bur vet inte hur den ska skydda sig från rovdjur, betonar Therese Bergman.
Trafik är en annan fara.
Sjukdomar som kaninpest och gulsot är både plågsamma och dödliga.
Skulle kaninen skada sig och få ett sår läks det inte i sommarvärmen.– Vart man än tittar och till vilket håll man än kollar så är det en väldigt plågsam död de går till mötes.Långhåriga kaniner och vädurar klarar sig särskilt dåligt.
De långhåriga för att de kan få smärtsamma tovor när pälsen inte kammas och vädurarna för att de hängande öronen gör att de både hör sämre och har begränsat synfält.Sveriges kaninvälfärdsförening har funnits i tio år och arbetar för att höja kaninens status.
Trots att de är ett av våra vanligaste husdjur har kaniner långt ifrån samma status som hundar och katter, konstaterar Therese Bergman.
Det spelar också in för hur folk behandlar dem när de tröttnat.– Det är många som ser kaniner som leksaker till barnen, eller ett enkelt djur som man kan ha i en bur och plocka fram när man vill umgås med den.Det kan låta hårt, men kan man inte ta hand om kaninen längre är avlivning ett bättre alternativ än att släppa ut den, säger hon.– Men helst ska man se att man har en plan för vad som händer om man inte vill ha kvar kaninen – innan man skaffar den.Om du hittar en övergiven kaninFörsök fånga in den.
Det är inte det lättaste att fånga en kanin som inte vill – du kan kontakta Sveriges kaninvälfärdsförening för tips.Är kaninen märkt?
Det finns kaniner som är chipmärkta eller öronmärkta så att man kan spåra en ägare eller uppfödare.Se om någon kan ta hand om kaninen.
Det finns föreningar som Smådjurschansen och Cassis omplaceringar som har jourhem och arbetar med att hitta nya hem.Kontakta polisen.
Om du tar hand om ett bortsprunget djur är du skyldig att kontakta polisen.
Det är alltid polisen som avgör om ett djur är hittegods.Visa merVisa mindre