'마스터 셰프', 여름에는 진짜 주방으로
마틸다 클라르크비스트(Matilda Klarqvist)는 숨 가쁘게 대답합니다. 기차 소리와 거리의 소음이 전화기를 통해 들려옵니다. 인터뷰하기 좋은 시간인지 묻자 그녀는 기쁘게 대답했습니다. “물론이죠, 그냥 시작하면 돼요!”
4월에 '스웨덴 마스터 셰프'에서 우승한 후, 마틸다의 삶은 전환점을 맞이했습니다. 책 계약, 새로운 협업, 채식 레시피에 대한 끝없는 질문들이 그녀의 일상을 채웠습니다. 동시에 그녀는 리딩외(Lidingö)에 새 보금자리를 마련했습니다. “정말 놀라운 문이 열렸어요. 저는 약간 방황하는 시기를 겪었고, 스스로에게 질문해야 했습니다. '내가 뭘 하고 싶은 거지?' 아직 어떤 대답도 얻지 못했지만, 지금 하고 있는 일에 행복하고 만족합니다.”라고 그녀는 말합니다.
새우 샌드위치와 같은 삶
그녀는 가을에 대한 계획이 있는지 말하고 싶어 하지 않지만, 여름 계획은 정해졌습니다. 바로 주방으로 돌아가는 것입니다. “이전에는 진짜 주방에서 일해 본 적이 없어요. 마치 프로그램에서 새우 샌드위치처럼 미끄러져 나와 전문가로 낙인찍힌 것 같지만, 저는 그렇게 느끼지 않아요. 저는 나가서 진짜 주방에서 배우고 싶어요. 이번 여름에는 쇠데르말름(Södermalm)의 한 레스토랑에서 일할 거예요.”
우승 이후, 음식에 대한 그녀의 태도도 변했습니다. “경쟁의 소용돌이 속에 있으면 다른 방식으로 음식을 생각하도록 세뇌돼요. 몇 달 동안 음식에서 약간 거리를 둘 필요가 있었고, 창의력은 정말 죽어 있었어요. 하지만 지금은 다시 찾았어요.”
“저는 채소를 사랑해요! 건강에 좋고, 예쁘고, 무엇보다 정말 맛있어요.”라고 마틸다 클라르크비스트는 말합니다.
비판 이후: '바람 속의 한 깃털'
프로그램 진행 중, 시청자들은 그녀의 오만함에 대해 비판적인 의견을 내놓기도 했습니다. 마틸다는 소셜 미디어를 멀리했습니다. “결승 바로 직전에는 힘들었어요. 그때는 조금 더 힘들었지만, 지금은 바람 속의 한 깃털 같아요. 모두에게 사랑받지 않아도 괜찮아요. 저는 제가 누구인지 알고 있고, 사람들이 제가 너무 건방지다고 생각한다고 해서 바뀌지 않을 거예요.”라고 그녀는 말했습니다.
요리책 발간과 여름철 팁
올봄, 그녀는 자신의 요리책 '퀸 그린(Queen Green)'을 출간했는데, 이는 우승의 일부였습니다. 이 책은 채소에 대한 그녀의 사랑을 반영합니다. 이전에는 책을 낼 생각조차 하지 않았지만, 이제 더 많은 것을 맛보았습니다. “저는 놀라운 팀과 함께하게 되는 행운을 얻었어요. 저희는 자유롭게 즐겼고, 실험했습니다. 모든 레시피를 만드는 데 1.5개월밖에 시간이 없었지만, 결과에 만족해요. 시간이 조금 더 있다면 또 다른 책을 내고 싶어요.”
여름철 그릴을 위한 팁이 있냐는 질문에, 그녀는 다음과 같이 답했습니다. “모든 채소를 올려 보세요! 주키니, 파프리카, 옥수수, 모든 종류의 양배추가 맛있어요. 먼저 센 불에 굽지만, 너무 오래 굽지는 마세요. 채소가 뜨거워지면 마늘, 꿀, 간장 또는 된장을 섞은 버터를 바르고 잠시 더 구우세요. 신선한 레몬을 뿌리세요. 정말 맛있을 거예요!”
새로운 시작: 리딩외에서의 삶
봄에 마틸다는 노르텔리에(Norrtälje)에서 리딩외의 아파트로 이사했습니다. “리딩외는 정말 놀랍습니다. 시내와 가깝지만, 여전히 자연 속에 있고, 사람들은 매우 친절해요.”
리딩외에 레스토랑을 열 생각을 해본 적이 있냐는 질문에, 그녀는 “예전에는 제 사업을 시작할 큰 계획이 있었지만, 지금은 그게 정말 힘든 일이라는 걸 깨달았어요. 기운도 돈도 없어요! 지금은 그냥 흐름에 따라 즐거운 일을 하고 있어요. 저는 삶에 대한 희망을 가지고 있어요.”라고 답했습니다.
Matilda Klarqvist svarar med andan i halsen.
Gnissel från ett tåg och gatans myller hörs genom telefonen.
På frågan om det är en bra tid för en intervju svarar hon glatt:– Absolut, det är bara att köra!Efter vinsten i Sveriges mästerkock i april har Matildas liv tagit en vändning.
Ett bokkontrakt, nya samarbeten och ändlösa frågor om tips på vegetariska recept har fyllt hennes vardag.
Samtidigt har hon landat i sitt nya hem på Lidingö.– Det är en otrolig dörr som har öppnats.
Jag har varit i en lite sökande period och behövt fråga mig själv: "Vad fan vill jag göra?" Jag har fortfarande inte kommit fram till något svar, men är glad och nöjd med det jag gör just nu, säger hon.På en räkmackaHon vill inte säga om hon har några planer inför hösten, men sommaren är spikad: Hon ska tillbaka till köket.– Jag har aldrig jobbat i kök på riktigt tidigare.
Det känns som att man glidit ut ur programmet på en räkmacka och blivit stämplad som expert, men jag känner mig inte som det.
Jag vill ut och lära mig i ett riktigt kök.
I sommar ska jag jobba i en restaurang på Södermalm.Sedan vinsten har förhållningssättet till mat förändrats.– När man är inne i tävlingsbubblan blir man hjärntvättad att tänka mat på ett annat sätt.
Jag behövde ta lite avstånd från maten i några månader, kreativiteten var verkligen död.
Men nu har jag hittat tillbaka.– Jag älskar grönsaker!
Det är nyttigt, de är vackra och framför allt är det så himla gott, säger Matilda Klarqvist.Ulrika PousetteEfter kritiken: "en fis i vinden"Under programmets gång hände det att tittare uttalade sig kritiskt om hennes kaxighet.
Det gjorde att Matilda höll sig borta från sociala medier.– Det var jobbigt precis vid finalen.
Jag tog lite extra hårt på det då, men nu känns det som en fis i vinden.
Det är okej att inte vara omtyckt av alla.
Jag vet vem jag är och jag kommer inte ändra på mig för att folk tycker jag är för kaxig, säger hon.I vår släppte hon sin kokbok "Queen Green", vilket ingick i vinsten.
Den speglar hennes kärlek till grönsaker.
Tidigare hade hon aldrig ens tänkt på att släppa en bok, men nu har hon fått mersmak.
– Jag hade turen att hamna med ett otroligt team.
Vi fick fria tyglar och lekte oss fram.
Jag hade bara 1,5 månad på mig att göra alla recept, men är är nöjd med hur det blev.
Jag skulle gärna göra en bok till där jag har lite mer tid på mig.Har du några tips för sommargrillen?– På med alla grönsaker!
Zucchini, paprika, majs och alla sorters kål är gott.
Först grillar du dem hårt, men inte för länge.
När grönsakerna är heta penslar du på smör som man kan blanda med vitlök, honung, soja eller miso och grilla en liten stund till.
Pressa över färsk citron.
Det blir supergott!Under våren flyttade Matilda från Norrtälje till en lägenhet på Lidingö– Lidingö är otroligt.
Det är nära in till stan, men ändå ute i naturen och människorna är så trevliga.Kan du tänka dig att öppna restaurang på Lidingö?– Jag hade tidigare stora planer på att öppna eget, men har nu insett att det är sånt jävla hårt jobb.
Har varken orken eller pengarna!– Just nu går jag bara with the flow och gör det som känns kul.
Jag har hopp om livet.