올해 솔렌투나 시는 2007년부터 2009년 사이에 태어난 480명의 청소년에게 여름 일자리를 제공하며, 역대 최대 규모를 기록했습니다. 이 중 14명은 '여름 일자리 밴드'에 참여하여 2주간의 순회 공연을 펼치기 전에 일주일 동안 리허설을 가졌습니다. 이들은 시내 노인 복지 시설과 주간 활동 센터를 방문했습니다.
'여름 일자리 밴드'의 활약
지난 주, 지역 신문 '미트이'는 말름고르덴에서 열린 콘서트에 참여했습니다. 밴드는 각자의 소개로 시작했습니다.
“이름이 잘 안 들렸어요, 다시 해 주세요!”
한 노인의 외침에 밴드는 다시 소개를 해야 했습니다. 하지만 다소 어색하게 시작했음에도 불구하고, 'Yesterday', 'Att angöra en brygga', 'Sol, vind och vatten', 'Suspicious Minds' 등과 같은 곡들을 성공적으로 연주하며 호응을 얻었습니다.
'여름 일자리 밴드'의 기타리스트인 멜케르 텡비(19세)는 다음과 같이 말했습니다.
“다양한 세대에 맞춰 곡들을 골랐어요. 지금까지 모든 시설과 주간 활동 센터에서 만나는 것이 즐거웠고, 정말 좋았어요.”
여름 일자리의 확대
다른 청소년들은 에드스베르파르켄의 브뤼구세트 팝업 카페, 방과 후 학교, 유치원, 솔롬, SKAB, 솔렌투나헴 등 시립 회사에서 일자리를 얻었습니다. 몇 년 전, 시는 약 30명의 청소년에게만 여름 일자리를 제공했지만, 다수의 의견 변화로 인해 작년에 35개에서 401개로, 올해는 480개로 증가했습니다. 이 중 296개는 시에서 직접 제공하고, 184개는 시의 지원을 받는 단체에서 제공됩니다.
안나 율린(C)은 다음과 같이 말했습니다.
“여름 일자리를 통해 청소년들이 노동 시장에 첫 발을 내딛을 수 있도록 돕고 있으며, 시 전체, 협력 업체, 비영리 단체에서 여름 일자리를 제공할 수 있게 되어 매우 기쁩니다.”
여름 일자리 보장 촉구
그러나 여전히 지원자의 절반 정도만이 일자리를 얻고 있습니다. 사회민주당은 최근 몇 년간의 여름 일자리 증가를 긍정적으로 평가하지만, 충분하지 않다고 지적합니다.
카타리나 로아 고도이는 다음과 같이 말했습니다.
“우리는 더 많은 노력을 기울여야 합니다. 청소년들에게 일자리를 제공하는 것은 단순한 고용이나 소득 제공을 넘어, 미래에 대한 믿음을 심어주고, 미래의 일자리를 얻을 기회를 늘리며, 소외를 예방하는 것입니다.”
사회민주당은 솔렌투나가 8학년부터 고등학교 마지막 학년까지 시를 통해 여름 일자리를 신청하는 모든 청소년에게 일자리를 제공하는 여름 일자리 보장 제도를 도입할 것을 제안했습니다.
카타리나 로아 고도이는 순뷔베르그와 예르펠라를 예로 들며 다음과 같이 말했습니다.
“의지만 있다면 충분히 가능한 일입니다. 문제는 다수당에게 정치적 의지가 있느냐는 것입니다. 여름 일자리는 필요한 존재임을 느끼게 해주는 것과 소외감을 느끼게 하는 것 사이의 차이를 만들 수 있습니다.”
I år har kommunen kunnat erbjuda sommarjobb åt 480 ungdomar födda 2007–2009.14 av dem är med i Sommarjobbsbandet som repade i en vecka innan de gav sig ut på en tvåveckorsturné på träffpunkter för äldre och dagliga verksamheter i kommunen.Lokaltidningen Mitt i var med på en konsert på Malmgården i förra veckan.
Bandet börjar med att alla presenterade sig.– Det hördes inte riktigt vad ni hette, ta det igen!
ropar en av pensionärerna och gänget får göra om proceduren.Men efter den lite haltande starten blir det desto mer lyckat med låtar som "Yesterday", "Att angöra en brygga", "Sol, vind och vatten", "Suspicious Minds" och andra örhängen.– Vi har valt låtar som skulle passa för olika generationer.
Hittills har det gått jättebra, det har varit roligt att träffa alla på boenden och dagliga verksamheter, säger Norrvikenbon Melker Ternby som har gitarr som huvudinstrument.Melker Ternby, 19, är gitarrist i Sommarjobbsbandet och trivs med jobbet.Tomas StarkMajoriteten har svängtAndra ungdomar har fått jobb bland annat på popup-kafét i Brygghuset i Edsbergsparken, på fritids och förskolor, och på de kommunala bolagen Solom, SKAB och Sollentunahem.För ett par år sedan erbjöd kommunen bara omkring 30 unga sommarjobb.
Dåvarande ordföranden i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden, Anders Ekberg (L) tyckte att många andra kommuner erbjöd "hittepåjobb" och att "ett sommarjobb ska vara på riktigt, en uppgift som behöver utföras".Men nu har majoritetens synsätt ändrats.
I fjol mer än tiofaldigades sommarjobben, från 35 till 401, och i år har siffran alltså ökat till 480, varav 296 är direkt via kommunen och lottas ut medan 184 är hos föreningar med lönen delvis betalad av kommunen.– Med sommarjobben möjliggör vi för ungdomar att ta sina första steg in i arbetslivet och vi är väldigt glada att vi kan erbjuda sommarjobb inom hela kommunkoncernen, hos samarbetspartners och ideella föreningar, säger Anna Juhlin (C), som tog över ordförandeklubban i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden efter valet 2022.Inte nog, anser SDock erbjuds fortfarande jobb bara åt drygt än hälften av de sökande.
Socialdemokraterna anser att de senaste årens ökning av antalet sommarjobb är ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt.– Vi måste göra mer.
Det handlar inte bara om sysselsättning eller att ge unga en inkomst utan om att investera i våra unga, om framtidstro, att öka deras chanser att få jobb i framtiden, och förebyggande av utanförskap, säger Katarina Roa Godoy, gruppledare för S i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.I en motion föreslår S att Sollentuna ska införa en sommarjobbsgaranti som innebär att varje ungdom som söker sommarjobb genom kommunen – från årskurs 8 till sista året på gymnasiet – ska erbjudas en plats.Flera andra kommuner, exempelvis Sundbyberg och Järfälla, har redan infört liknande garantier, påpekar Katarina Roa Godoy.– Det här är fullt möjligt om viljan finns.
Frågan är bara om den politiska viljan finns hos majoriteten.
Ett sommarjobb kan vara skillnaden mellan att känna sig behövd och att känna sig bortglömd, säger hon.