스웨덴, 물 부족 심각… 절수 방법은?
스웨덴의 여러 지역에서 물 부족 위험이 심각해지고 있으며, 일부 지역에서는 급수 제한 조치가 시행되고 있습니다. 이에 따라 물 사용량을 줄이기 위한 다양한 절수 방법이 제시되고 있습니다.
"샤워를 해야 한다면, 짧게 하세요." - 소피아 융만 (Livsmedelsverket, 식품청)
물 부족 상황 심각
웁살라(Uppsala)에서 베스트라 예탈란드(Västra Götaland), 옌셰핑(Jönköping), 그리고 남부의 스코네(Skåne)에 이르기까지, 스웨덴 13개 주에서 물 부족 위험이 감지되고 있습니다. SMHI(스웨덴 기상 수문 연구소)의 수문학자 안나 에베르스텐은 다음과 같이 경고합니다.
"수생 동식물에 영향을 미칠 수 있으며, 지하수위 저하는 물 공급 능력 감소와 수질 저하로 이어질 수 있습니다."
지방 자치 단체의 조치
지방 자치 단체는 물 절약을 위한 제한 조치를 시행하고 있으며, 이에 대한 정보를 해당 지역 및 주 정부 웹사이트에서 확인할 수 있습니다. 특히, 고틀란드(Gotland)는 심각한 상황으로, 4월 15일부터 지역 상수도에 연결된 모든 가구에 대해 급수 제한 조치가 시행되고 있습니다. 이는 개인 위생, 음식, 음료, 세탁, 설거지를 제외한 모든 용도로의 식수 사용을 금지하는 것을 의미합니다. 예를 들어, 잔디밭에 물을 주는 것, 고압 세차기로 세차하는 행위 등이 금지됩니다.
개인 절수 방법
개인이 실천할 수 있는 절수 방법에는 여러 가지가 있습니다. 아침과 저녁 시간대에는 물 사용량이 가장 많으므로, 이 시간대의 물 사용을 줄이는 것이 좋습니다. 소피아 융만은 다음과 같이 조언합니다.
"샤워를 할 때는 짧게 하세요. 샤워 중에 물을 받아서 변기 물로 사용하는 것도 좋은 방법입니다. 변기 물을 내리는 데 많은 물이 사용됩니다."
자신의 물 사용량을 인지하고, 습관을 개선하는 것이 중요합니다. 많은 지방 자치 단체와 주 정부는 봄과 여름 동안 절수 관련 정보를 제공하고 있습니다. 예를 들어, 소피아 융만은 다음과 같이 덧붙였습니다.
"입을 옷만 세탁하고, 며칠 동안 세탁을 하지 않고 옷을 다시 입는 것도 물 절약 방법입니다."
물 절약 방법
- 지방 자치 단체 웹사이트에서 식수 관련 제한 사항을 확인하세요.
- 빗물을 모아 식물에 물을 주세요.
- 욕조 대신 세면대에서 샤워하거나 세수하세요.
- 샤워 시간을 줄이세요.
- 비누칠이나 양치질을 할 때는 물을 잠그세요.
- 흐르는 물에 설거지하지 마세요.
- 흐르는 물에 채소를 씻거나 껍질을 벗기지 마세요.
- 물병이나 물통에 물을 채워 냉장고에 넣어두면, 찬물을 마시기 위해 오랫동안 물을 틀어 놓을 필요가 없습니다.
출처: Livsmedelsverket (식품청)
Brist på vatten i landet – så kan du spara I stora delar av Sverige är det risk för vattenbrist och på flera orter råder bevattningsförbud.
Det finns olika knep för att minska på sitt användande av vatten.– Om man måste duscha: duscha en kort stund, säger Sofia Ljungman på Livsmedelsverket.
Det råder risk för vattenbrist i totalt tretton av landets län, från Uppsala till Västra Götaland, Jönköping och Skåne i söder.– Växt- och djurliv kan påverkas av låga nivåer i vattendrag.
När det gäller låga grundvattennivåer kan det leda till minskad uttagskapacitet och lägre vattenkvalitet, säger Anna Ebbersten, hydrolog på SMHI.Kommuner kan utfärda restriktioner och uppmana till åtgärder för att spara på vattnet.
Därför bör man hålla koll på kommunens och även länsstyrelsens hemsida.– Värst är Gotland just nu, de har flaggat för att de har en akutsituation, säger Anna Ebbersten hydrolog på SMHI.På hela Gotland råder bevattningsförbud sedan den 15 april för alla anslutna till regionens vattenledningsnät, men alla uppmanas att spara.Det innebär att dricksvatten inte får användas till annat än personlig hygien, mat, dryck, tvätt och disk.
Det är till exempel inte tillåtet att vattna gräsmattor med vattenslang, eller att tvätta bilen med högtryckstvätt.Som privatperson finns det flera sätt att spara på vattnet.
Det kan vara bra att minska sin vattenanvändning på morgonen och kvällen.
Då brukar förbrukningen vara som störst, och innebär en större ansträngning för systemet, menar Sofia Ljungman som är beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.– Om du ska duscha, duscha en kort stund.
Ett tips kan vara att ställa en hink i duschen, då samlar du upp vattnet och kan använda det till att spola i toaletten.
Det går åt väldigt mycket vatten till toalettspolning, säger Ljungman.Det är viktigt att vara medveten om hur mycket vatten man faktiskt förbrukar och se över sina vanor.
Många kommuner och län har också gått ut med tips under våren och sommaren, menar Ljungman.– Till exempel att bara tvätta de kläder du tänker använda.
Kan man välja att inte tvätta under ett par dagar och använda de kläder man har – det är också ett vattenbesparingstips.Så kan du spara på vattnetHåll koll på kommunens hemsida för att se om det gäller några restriktioner kring dricksvattnet.
I vardagen finns olika knep att ta till för att spara på vattnet:Samla upp regnvatten och vattna växter med det.Duscha eller tvätta dig över handfatet i stället för att bada badkar.
Ta kortare duschar.Låt inte vattnet rinna medan du tvålar in dig eller borstar tänderna.Diska inte under rinnande vatten.Skrubba inte eller skala rotfrukter under rinnande vatten.Fyll en flaska eller kanna med vatten och sätt in i kylen så slipper du spola länge i kranen för att få kallt vatten att dricka.Källa: LivsmedelsverketVisa merVisa mindre