보툴리누스 중독 예방 방법
최근 이탈리아에서 독극물 섭취 후 사망하는 사건이 잇따라 발생했습니다. 이 독극물은 박테리아에 의해 생성되며, 미용 시술에 사용되는 보톡스와 동일한 성분입니다. DN(스웨덴 일간지)의 과학 담당 기자 요한 닐손이 이 질병에 대해 설명하고, 예방을 위해 무엇을 해야 하는지 질문에 답했습니다.
사건 개요
지난 화요일, 사르데냐 섬의 축제에서 과카몰리를 먹고 62세 여성이 보툴리누스 중독으로 사망했습니다. 8월 8일에는 같은 음식을 먹은 36세 여성이 사망했으며, 앞서 8월 초 이탈리아 칼라브리아주 디아만테시에서 길거리 음식점에서 소시지와 콜라비 잎이 들어간 샌드위치를 사 먹은 두 명이 같은 질병으로 사망했습니다. 사망자 외에도 10명 이상이 병원 치료를 받았으며, 그중 여러 명이 집중 치료를 받았습니다.
보툴리누스 중독이란?
보툴리누스 중독은 드물지만 매우 심각한 중독으로, Clostridium botulinum 박테리아에 의해 발생합니다. 특정 조건에서 이 박테리아는 독소(toxin)를 생성할 수 있습니다. 이는 일반적인 의미의 감염이 아니라, 독소가 근육으로 가는 신경 자극을 차단하여 호흡 근육을 포함한 근육 마비를 일으키는 것입니다.
독소는 어떻게 생성되나요?
Clostridium botulinum 박테리아는 포자를 형성하며, 절대 혐기성 세균입니다. 즉, 산소가 없는 환경에서만 성장할 수 있습니다. 포자와 박테리아는 흙 등에서 자연적으로 발생하므로 채소, 허브, 버섯 등에서 발견될 수 있습니다. 그러나 독소는 열에 약하며, 가열하면 파괴됩니다. 조리 과정에서 부주의하거나 보존 처리가 부적절하면 포자가 살아남아 혐기성 환경에서 성장하기 시작할 수 있으며, 예를 들어 통조림에서 발생할 수 있습니다. 이는 매우 강력한 신경 독소인 보툴리누스 독소를 생성할 수 있습니다. 이 독소는 주름을 완화하는 미용 시술이나 근육 경련 치료에 사용되는 보톡스의 활성 성분이기도 합니다.
증상은 무엇인가요?
독극물이 든 음식을 섭취한 후 증상이 나타나기까지(잠복기) 보통 12~36시간이 걸립니다. 가장 흔한 증상은 메스꺼움, 구토, 설사(때로는 변비)입니다. 어지럼증, 피로, 구강 건조, 전반적인 쇠약감도 나타날 수 있습니다. 또한, 독소는 눈 근육 마비(시력 장애 또는 복시 유발 가능성), 인후통, 언어 장애를 유발할 수 있습니다. 심각한 경우 호흡 마비로 이어질 수도 있습니다. 증상은 독소에 의해 발생하므로 항생제는 효과가 없습니다.
예방을 위해 무엇을 해야 할까요?
스웨덴에서는 보툴리누스 중독이 신고 의무 질병이며, 최근 몇 년 동안 매년 또는 격년으로 한두 건의 사례만 보고되었습니다. 따라서 스웨덴에서는 중독이 드물지만, 예방을 위해서는 식품 위생을 철저히 준수해야 합니다. 특히 훈제 연어 및 유사 제품(신속하게 냉장 보관하고 4°C 이하로 유지해야 함)을 취급할 때와 음식을 보존할 때 주의해야 합니다. 예를 들어 채소를 절일 때, 스웨덴 식품청은 작년에 채소를 안전하게 절이는 방법에 대한 권고 사항을 업데이트했습니다. 이 권고 사항에는 적절한 비율의 식초, 설탕, 물을 사용하는 방법 또는 (채소를 기름에 절일 경우) 먼저 채소를 가열하는 방법 등이 포함되어 있습니다.
På kort tid har har flera personer dött i Italien efter att ha ätit förgiftad mat. Giftet produceras av bakterier och är samma gift som ingår i skönhetsläkemedlet Botox. DN:s vetenskapsreporter Johan Nilsson svarar på frågor om sjukdomen och vad du bör tänka på för att att inte drabbas. Vad har hänt? På tisdagen dog ännu en person, en 62-årig kvinna, av sjukdomen botulism efter att ha ätit guacamole på en festival på Sardinien. Den 8 augusti dog en 36-årig kvinna efter att ha ätit samma mat. Tidigare i augusti dog två personer av samma sjukdom i staden Diamante i Kalabrien, också det i Italien, efter att ha köpt smörgåsar med korv och kålrotsblad från en gatuförsäljare. Utöver dödsfallen har också ett drygt tiotal personer tvingats uppsöka sjukhusvård, av vilka flera fått intensivvård.
Vad är botulism? Botulism är en sällsynt, men en mycket allvarlig, förgiftning som orsakas av bakterien Clostridium botulinum. Under vissa förhållanden kan bakterien bilda ett gift (toxin). Det handlar alltså inte om en infektion i vanlig bemärkelse, utan symtomen uppstår när giftet blockerar nervimpulser till musklerna, vilket kan orsaka förlamning i bland annat andningsmuskulaturen. Hur bildas giftet? Bakterien Clostridium botulinum är sporbildande och strikt anaerob. Det innebär att den endast kan växa i syrefattiga miljöer. Både sporerna och bakterierna förekommer naturligt i exempelvis jord, varför den kan förekomma på grönsaker, örter och svamp. Giftet är dock värmekänsligt och förstörs oftast vid upphettning. Om det däremot slarvas vid tillagningen eller om konserveringen är otillräcklig kan sporerna överleva och börja växa i en syrefri miljö, exempelvis vid en konservering. Det kan leda till att sporerna bildar ett mycket potent nervgift, botulinumtoxin. Det är också den aktiva substansen i bland annat Botox som används som ett skönhetsmedel för att släta ut rynkor, alternativt som ett läkemedel för att behandla muskelkramper. Vilka är symtomen? Från det att man äter förgiftad mat till dess att man blir sjuk (inkubationstiden) tar det vanligtvis 12 till 36 timmar. De vanligaste symtomen är: illamående, kräkningar och diarré (ibland förstoppning). Yrsel, trötthet, muntorrhet och en allmän sjukdomskänsla förekommer också. Därutöver kan giftet också orsaka en ögonmuskelförlamning (som kan ge synstörningar eller dubbelseende), halsont och talsvårigheter. I allvarliga fall också en tilltagande andningsförlamning. Eftersom symtomen orsakas av ett gift hjälper inte antibiotika. Vad bör man tänka på för att inte drabbas?
I Sverige är botulism en så kallad anmälningspliktig sjukdom och de senaste åren har endast något eller ett par fall rapporterats varje eller vartannat år. Förgiftningen är alltså ovanlig i Sverige, men för att vara säker på att inte drabbas krävs en god livsmedelshygien. Framför allt när det kommer till hantering av rökt lax och liknande produkter (som ska kylas snabbt och inte förvaras över 4 grader Celsius) och om maten ska konserveras. Exempelvis om du ska lägga in grönsaker. Förra året uppdaterade Livsmedelsverket sina råd om hur du lägger in grönsaker på ett säkert sätt. Råden handlar bland annat om att ha rätt andelar ättika, socker och vatten alternativt (om grönsakerna ska läggas in i olja) att hetta upp grönsakerna först.