안드레이 타르코프스키의 걸작, 영화 '거울'
안드레이 타르코프스키 감독의 영화 '거울'은 꿈과 현실, 기억과 역사를 넘나드는 독특한 작품입니다. 영화는 개인의 내면 여행이자, 러시아 민족의 정신적 역사를 담아내며 깊은 울림을 선사합니다.
영화 평론가 케르스틴 예젤리우스는 이 영화를 "신선하고 검은 물에 뿌리를 내리고 맑아지는 것"에 비유하며, 영화가 선사하는 강렬한 경험을 강조했습니다.
### 기억 속 장면들
영화는 금발의 긴 머리를 한 어머니가 영원히 돌아오지 않을 아버지를 기다리는 장면으로 시작합니다. 낯선 이가 나타나 그녀 곁에 앉고, 울타리가 무너지는 장면은 꿈과 현실의 경계를 모호하게 만듭니다.
타오르는 집, 우유가 쏟아지는 장면, 나무로 된 집 안의 어둠과 문 밖의 눈부신 햇빛은 강렬한 대비를 이루며 기억 속 장면들을 떠올리게 합니다.
스페인 내전의 난민, 강을 건너는 군인들, 수소폭탄 구름 등 다큐멘터리적 요소들이 영화 속에 녹아들며, 레오나르도 다 빈치의 그림과 시가 몽환적인 분위기를 더합니다.
### 영화 '거울'의 특징
1979년 스웨덴에서 처음 상영된 '거울'은 영화, 기억, 꿈이 어떻게 연결되는지를 보여줍니다. 영화는 꿈이나 기억과 같아서, 종종 관객들이 이미 꿈 속에 있다는 것을 깨닫게 합니다.
페데리코 펠리니, 잉마르 베르히만, 루이스 부뉘엘, 데이비드 린치와 같은 거장들이 의식의 가장자리를 포착한 것처럼, '거울'은 꿈과 현실의 시간적 관계를 독특하게 재현합니다. 하루, 일 년, 또는 여러 생애에 걸친 사건들이 단 몇 초의 수면이나 몽상 속에서 경험되는 듯한 느낌을 선사합니다.
### 영화의 주요 인물과 제작 과정
마르가리타 테레호바는 안드레이 타르코프스키 감독의 네 번째 장편 영화인 '거울'에서 나타샤 역을 맡았습니다.
영화는 1시간 50분 동안 진행되지만, 실제 시간은 찰나와 같습니다. 이는 이미지가 깊이 있게 겹쳐지면서, 마치 시간의 흐름을 따라가는 것이 아니라, 곧바로 내면으로 들어가는 듯한 경험을 주기 때문입니다.
영화는 두 세대의 기억, 두 번의 파멸된 결혼, 두 번의 어린 시절과 청소년기, 그리고 러시아 민족의 정신적 역사를 담아 영원한 시간을 선사합니다.
### 영화에 대한 다양한 시각
영화를 본 후, 관객들은 한순간 또는 영겁의 시간을 경험한 듯한 강렬한 인상을 받습니다.
영화에 대한 다양한 분석이 존재하며, 라캉의 거울 이론, 성경의 '거울 속에서'와 같은 비유를 통해 영화를 해석하기도 합니다. 또한, 영화 속 어두운 집은 카메라 옵스큐라와 같고, 열린 문은 눈부신 햇빛이 들어오는 카메라 렌즈와 같다는 해석도 있습니다.
### 영화의 초기 제목과 의미
영화의 초기 제목은 '고백'이었습니다. 이는 영화의 오프닝 시퀀스에서, 말을 더듬는 소년이 자신의 이름과 출신을 말하는 장면과 일맥상통합니다. 소년은 최면 치료를 통해 말하기의 긴장을 풀고 유창하게 말하게 됩니다.
진실을 말하고, 자신과 세상을 있는 그대로 바라보는 것, 그것이 바로 타르코프스키의 네 번째 영화가 담고 있는 메시지입니다.
### 영화 정보
- 제목: '거울' (스웨덴어: 'Spegeln')
- 감독: 안드레이 타르코프스키
- 출연: 마르가리타 테레호바, 필리프 얀콥스키, 이그나트 다닐체프
- 장르: 소련 드라마, 자전적 요소, 제2차 세계 대전의 기억, 시
- 스트리밍/대여: Cineasterna, SF Anytime, Blockbuster 등에서 시청 가능
Med "Spegeln" återskapar mästaren Andrej Tarkovskij förhållandet mellan dröm och drömmare – en personlig resa inåt, men också en skildring av den ryska nationens andliga historia.
Kerstin Gezelius ser om en film som, enligt henne, är som att "ha sträckt ner rötterna i friskt, svart vatten och blivit klarsynt".
Jag minns en dröm eller drömmer ett minne av en mamma med långt blont hår och utvakad blick som spejar ner mot ängen i väntan på att pappan ska komma tillbaka i evigheters evighet fast det aldrig kommer att hända.
Istället kommer en främling och sätter sig bredvid henne, staketet går sönder.
Han garvar och och börjar tala om alla väsen med rötter som han ser, om att vara levande men stå still.
Jag minns ett hus som brinner upp, mjölk som välter ut på golvet; mörkret inne i den timrade stugan och det bländande solljuset utanför den öppna dörren.
Resten är vagt.
Jag minns inte dokumentärfilmsinslag med flyktingbarn från spanska inbördeskriget eller att soldaters vandringar genom flodvatten eller atombombsmolnet vid horisonten vävs in i handlingen.
Inte heller all poesi som läses upp (jag trodde filmen var ordlös), eller stillbilderna med teckningar av Leonardo da Vinci.
"Spegeln" kom till Sverige 1979.
Jag såg den tre gånger på raken då men har inte sett den sedan dess.
Alla vet att film, minnen och drömmar hör ihop.
Film är väl alltid ett slags dröm eller minne, vilket gör att drömsekvenser inte sällan, av misstag, väcker publiken – som först då blir medveten om att den redan befann sig i en dröm.
Det finns förstås minnes- och drömmästare som Federico Fellini, Ingmar Bergman, Luis Buñuel, David Lynch, som alla på sanslösa sätt har fångat det svårfångade i medvetandets utkant.
Men det som fortfarande framstår som obegripligt med just "Spegeln" är hur Andrej Tarkovskij återskapar tidsförhållandet mellan drömmen och drömmaren: att ett skede som sträcker sig över en dag, ett år eller som här flera liv, kan upplevas i sin helhet under bara några sekunders sömn eller dvala.
Margarita Terekhova spelar huvudrollen som Natalija i "Spegeln" som blev den ryske regissören Andrej Tarkovskijs fjärde långfilm.
Foto: Alamy Den är visserligen en timme och femtio minuter lång, men den upplevda tiden är ett ögonblick – kanske för att bilderna lägger sig efter varandra i djupled så att man bara går vidare rakt in och aldrig traskar trött utmed en tidslinje.
Den varar också en evighet (somliga somnar), för den omfattar minnen från två generationer, två sönderfallande äktenskap, två barndomar och tonår och den ryska nationens andliga historia.
Bildflödet var så koncentrerat att mitt tonårsjag som tumlade ut i novemberkylan på Biblioteksgatan efteråt, inte visste om det hade gått en sekund eller ett sekel.
Bildflödet var så koncentrerat att mitt tonårsjag som tumlade ut i novemberkylan på Biblioteksgatan efteråt, inte visste om det hade gått en sekund eller ett sekel.
Nu var jag rädd att jag skulle uppleva den som pretentiös (det har många gjort) eller stötas bort av ryskt folksjälsgrubbel (det pågår).
Misstänksam mot att kvinnan med det långa håret skulle vara bärare av natur och mystik medan mannen/poeten skulle se och särskilja (sådan kritik har jag läst, och Lars von Trier, som också älskar den här filmen, har accelererat tendensen till ren horror i "Antichrist").
Inget av det hände.
Istället var effekten av filmen nästan exakt densamma som för 46 år sedan.
Som att ha sträckt ner rötterna i friskt, svart vatten och blivit klarsynt.
Jag har däremot inget som helst behov av att analysera filmen eller beskriva vad jag upplevt.
Vilket är lite opraktiskt, eftersom jag sett om den för att skriva om den, inte för att få ett andligt uppvaknande.
Andra har känt sig mer manade.
Det finns många insiktsfulla analyser av "Spegeln": historiska, politiska, psykologiska, filosofiska.
Många följer titelns ledtråd och associerar till Lacans spegel, där barnet för första gången ser sig själv skilt från modern.
Eller till bibelns dunkla "såsom i en spegel"-spegel där det gudomliga anas men missförstås.
Andra ser filmduken som en spegel.
Även om stugmörkret mer liknar en camera obscura och den öppna dörren en kameraglugg där bländande solljus tränger in och målar upp- och nervända (inte spegelvända) minnesbilder i hjärnbarken.
"Spegeln" av Andrej Tarkovskij.
Foto: Alamy På ett tidigt stadium i den långa, experimentella skrivprocess som så småningom ledde fram till filmen hette filmen inte heller "Spegeln" utan "Bekännelser".
Den titeln stämmer med filmens sovjetgrå lilla prolog som föregår flödet av mättade färger.
Det är en tv-sekvens där en svårt stammande tonårspojke ombeds säga sitt namn och var han kommer ifrån.
Han genomgår sedan ett slags hypnosbehandling och flyttar spänningen i talcentrat till sina händer för att sedan släppa den helt och tala flytande.
Rakt och fritt.
Att bekänna är att tala sanning, se sig själv och tingen och världen som den är, inte alls "såsom i en spegel" utan "ansikte mot ansikte".
Tarkovskijs fjärde film är kanske hans ärligaste.
Fakta."Spegeln" Sovjetiskt drama med självbiografiska inslag, barndomsminnen från andra världskriget och poesi av regissörens far Arsenij Tarkovskij.
Regi & manus: Andrej Tarkovskij I rollerna: Margarita Terekhova, Filipp Yankovskij, Ignat Daniltsev Finns att strömma/hyra på Cineasterna, SF Anytime, Blockbuster.
Visa mer Visa mindre Läs också: Tidigare filmer i Filmfredags sommarserie om filmåret 1975